Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Nordiska klimataktivister frihetsberövade i Slovakien - samma dag som klimatmötet börjar

Nu riskerar aktivisterna fem års fängelse

Pressmeddelande - 2 december, 2018
– Det är lika upprörande som ironiskt att aktivister som protesterar mot kol häktas samma dag som FN:s klimatmöte inleds. Vi vet att vi måste fasa ut kolkraft och andra fossila bränslen om vi ska klara att hålla temperaturökningen under 1,5°C. Det är inte aktivisterna som utgör ett hot - det är kolet, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace i Sverige.

Samma dag som klimattoppmötet i Polen inleds så har grannlandet, Slovakien, beslutat att frihetsberöva tolv Greenpeace-aktivister, varav tre finska, efter en fredlig protest mot brunkol i landet. Protesten gick ut på att aktivisterna hängde upp banderoller, som uppmanade till avveckling av kolkraft, i ett torn tillhörande en Slovakisk brunkolsgruva. Aktivisterna ställs nu inför brottsanklagelser för att ha brutit mot “‘operations of a facility of public interest’” och riskerar därmed upp till fem års fängelse. Aktivisterna ska även sittas frihetsberövade fram tills rättegången. En process som kan ta upp till sex månader. 


Greenpeace aktivister på ett kolkraftverk i Slovakien

På klimattoppmötet i Polen representeras Sverige av en delegation på ett 40-tal personer inklusive miljöminister Karolina Skog samt klimatminstern Isabella Lövin.


– Vi förväntar oss givetvis stöd från Sveriges regering, eftersom de vet likaväl som vi vilket brott mot mänskligheten, naturen och planeten brunkolsverksamhet är. Vi hoppas att de visar sin solidaritet med aktivisterna, samt arbetar för en verkligt handlingskraftig politik under COP 24, säger Frode Pleym.

Aktivisternas advokater kommer att överklaga beslutet om kvarhållande. Greenpeace uppmanar även till internationell solidaritet för de inspärrade aktivisterna.

Jennifer Morgan, generalsekreterare för Greenpeace International:  
– Klimatförändringarna vi står inför är mänsklighetens största prövning och människor kräver nu konkret handling. Världens regeringar som nu möts i Polen för att diskutera mänskligheten framtid måste en gång för alla visa att de tar ansvar inför den situation vi befinner oss i. Dessa 12 aktivister deltog i en fredlig protest mot en av de allra värsta fossila bränslena och deras frihetsberövning är skamlig. Vi kräver att Slovakien omedelbart sätter släpper aktivisterna.  

Julia Sokolovicova, politisk rådgivare för Greenpeace i Central- och Östeuropa:– Slovakien har en chans att bli en föregångare för klimatet i Centraleuropa då kol endast utgör 12% av landets energimix. Den möjligheten håller man på att kasta bort. Dessa aktivister utgör inget tänkbart hot mot Slovakien. Det är den fortsatta utvinningen av kol som är det verkliga hotet mot nuvarande och framtida generationer.


Foto och video från den fredliga protesten kan ses här.
Kontaktpersoner:

Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige: , +46 70 728 04 47


Daniel Bengtsson, nordisk kommunikationschef: +46 70 300 95 10Fanny Jönsson, kommunikationsansvarig: , +46 70 283 30 36