Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ny Greenpeace-film visar Shell i brinnande konst

Pressmeddelande - 27 maj, 2015
Stockholm, 27 maj 2015 - Greenpeace släpper idag en ny kampanjfilm riktad mot Shell. Filmen visar hur kopior av berömda landskapsmålningar successivt tar dystopiska uttryck i en värld där Shells planer på att borra efter olja har misslyckats.

Se filmen: https://www.savethearctic.org/sv/video/

- Shell riskerar att orsaka en katastrof i Arktis om de börjar borra där, inte bara för ekosystemen i regionen utan också genom att de driver på klimatförändringarna. Argumenten för att låta den arktiska oljan stanna i marken är överväldigande, men Shell lyssnar inte. I den här filmen möts Shells PR-maskineri med ett budskap från alla de miljontals människor som vill stoppa exploateringen av Arktis, säger Therese Jacobson, Arktisansvarig på Greenpeace Sverige.

I mars gav Obama-administrationen Shell ett godkännande för oljeborrning i Tjuktjerhavet utanför Alaskas kust. Borrstart kan komma att ske redan i juli, så fort Shell har övriga tillstånd på plats. Samtidigt står nära sju miljoner människor världen över bakom ett upprop mot oljebolagets borrplaner. Stora protester har just ägt rum i Seattle – där Shells oljeplattform ligger i hamn inför vidare färd norrut – och fler manifestationer väntas äga rum världen över under de kommande månaderna.

Klimatförändringarna bidrar till att isen i Arktis smälter i en alarmerande takt, och i mars noterades de minsta ismassorna hittills. När isen smälter bort blir det allt lättare för oljebolagen att ta sig allt längre in i Arktis på jakt efter olje- och gasreserver under havets botten, en riskfylld exploatering i extrema väderförhållanden och bland drivande isberg. Därtill är oljeborrning i Arktis oförenligt med målet om att begränsa ökningen av den globala medeltemperaturen med två grader, enligt ny forskning.

Shells tidigare försök att borra i Arktis 2012 kantades av flertalet misslyckanden och slutade med att oljeriggen Kulluk gick på grund. Shell planerar nu att återvända till samma avlägsna del av Tjuktjerhavet till sommaren, tillsammans med samma underleverantör – Noble Drilling – som erkände sig skyldig till åtta lagbrott efter det senaste uppdraget i Arktis.

Om kampanjfilmen
Landskapsmålningarna i filmen är kopior av ”Pearblossom Highway” av David Hockney, ”Christina’s World” av Andrew Wyeth och ”An Arctic Summer: Boring Through the Pack in Melville Bay” av William Bradford. Successivt tar landskapen nya former genom Shells agerande och övergår i nya målningar skapade av det brittiska konstnärskollektivet kennard Phillips.

Filmen är en del av Greenpeace Save the Artic-kampanj och är producerad av reklambyrån Don’t Panic, som också gjorde kampanjfilmen ”Lego: Everything is not Awesome” för Greenpeace (2014).

För mer information, kontakta:
Ola Höiden, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige, 0708-102940,
Therese Jacobson, Arktisansvarig Greenpeace Sverige, 073-6708530,