Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ny rapport: LEGO har hamnat i dåligt sällskap

Pressmeddelande - 1 juli, 2014
Legoland, 1 juli 2014. Greenpeace lanserar idag en ny stor global kampanj som riktar sig till världens största leksaksföretag, LEGO och deras samarbete med oljebolaget Shell. I en ny rapport uppmärksammas att LEGO sätter försäljning över sitt engagemang för miljön och barns framtid.

- LEGO har å ena sidan ambitiösa miljö-och klimatmål, men å andra sidan har företaget ett reklamsamarbete med Shell som hjälper oljebolaget att legitimera sina riskfyllda oljeborrningar i Arktis. LEGO:s ledning har gått ut med ett löfte om att lämna en bättre värld till våra barn. Det rimmar illa med Shells planer på att borra efter olja i Arktis isfyllda vatten, vilket inte bara ett hot mot det känsliga ekosystemet utan även för klimatet och därmed våra barns framtid, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige.

Under 2012 lanserade Shell och LEGO, tillsammans med Ferrari, en omfattande reklam- och försäljningskampanj där LEGO-byggsatser i form av Formel1-bilar med Shells logga har sålts eller skänkts bort. Minst 14 miljoner sådana LEGO-set har distribueras via Shells bensinstationer världen över, och oljebolaget har utmålat sig som en av världens största återförsäljare av LEGO. Under samma tid har Shell ökat sin totala försäljning med 7,5 procent globalt.

För Shell som förknippas med kontroversiella oljesatsningar är fördelarna med kampanjen uppenbara. Det strategiska samarbetet har under de senaste två åren bidragit till att Shells kundlojalitet har ökat med 52 procent, vilket uppskattas ha ett PR-värde motsvarande ca 720 miljoner kronor. För LEGO, som rankas som ett av de tio mest respektabla företagen i världen och som ligger i framkant när det gäller miljö- och klimathänsyn, är samarbetet betydligt mer problematiskt. LEGO har satt upp som mål att få 100 procent förnybar energiförsörjning till 2020, samtidigt som man låter sig associeras med klimatförändringar och oljeborrning i Arktis.

LEGO har fantastiska sociala och miljömässiga värden och har tagit stora steg för att minska sin miljöpåverkan. Men genom att låta Shell sätta sin logotyp på deras leksaker, hjälper de Shell att städa upp sin smutsiga image. LEGO borde inte nedlåta sig till att kopplas samman med miljöförstöring i Arktis, utan borde avsluta sitt samarbete med Shell, säger Annika Jacobson.

Idag startade kampanjen med fantasifulla protester i Miniland på Legoland i Storbritannien. Budskapet är tydligt: "LEGO – Skydda Arktis - Sluta leka med Shell"

Foton från aktionen i Storbritannien finns tillgängliga här:

Rapporten om LEGOs och Shells strategiska samarbete finns här:

För mer information kontakta:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige, 070-542 08 90
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig, 070-300 95 10

Taggar