Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ny rapport avslöjar gifter i världens mest exklusiva modemärken

Pressmeddelande - 17 februari, 2014
Stockholm, 17 februari 2014 – Mitt under den internationella modeveckan i Milano avslöjar Greenpeace idag att samma typ av kemikalier som kritiserats hos budgetmärken även återfinns i barnkläder hos de mest exklusiva lyxmärkena som Versace, Louis Vuitton och Dolce&Gabbana.

Dessutom kan den höga koncentrationen av den hormonhämmande kemikalien nonylfenoletoxylat i kläder märkta “Made in Italy” ifrågasätta om klädesplaggen som testats verkligen är tillverkade i Europa.

- Lyxmärkens popularitet bygger på en känsla av exklusivitet och kvalitet på produkterna. Den här rapporten visar att de för sina kunder bakom ljuset. Problemet går också längre än lyxmodet i sig - dessa farliga kemikalier når sedan vattendrag och påverkar oss alla, säger dr. Therese Jacobson, ekotoxikolog på Greenpeace i Norden.

För rapporten har 27 produkter från åtta exklusiva modemärken testats. Sexton av produkterna, varav åtta var gjorda i Italien, testade positivt för en eller flera av följande kemikalier: nonylfenoletoxylat (NPE), ftalater, perfluorerade kemikalier och antimon. Den högsta koncentrationen av NPE upptäcktes i en ballerinasko från Louis Vuitton medan den högsta koncentrationen av PFC hittades i en jacka från Versace. Flera av dessa kemikalier har när de når ut i miljö och vattendrag hormonstörande egenskaper.

- Det är dags att dessa lyxmärken tar sitt ansvar som trendsättare, och börjar leda en giftfri moderevolution. Genom att avgifta sina leveranskedjor, har märken som Valentino och Burberry redan visat att mode inte behöver kosta oss våra barns hälsa. Frågan är vad Versace, Louis Vuitton, Dior och Dolce & Gabbana väntar på?, säger Therese Jacobson.

Om kampanjen
Greenpeace Detox-kampanj kräver åtaganden från stora varumärken för att uppnå en nollnivå av utsläpp av alla farliga kemikalier till senast år 2020. För närvarande, och tack vare just påtryckningar från allmänheten, har 20 stora företag, inklusive H&M och Burberry, redan lovat att avgifta sitt mode och uppvisa en transparent produktionsskedja och eliminera giftiga kemikalier.

Kontakt:
Dr. Therese Jacobson, ekotoxikolog Greenpeace, 072 226 07 84
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig, 070 300 95 10

Rapporten: A Little Story About a Fashionable Lie finns här:
Stöd kravet om en giftfri modeindustri här

Ämnen