Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ny rapport dömer ut samtliga svenska reaktorer

Pressmeddelande - 2 oktober, 2012
Stockholm– Idag släpper Greenpeace rapporten Riskabla reaktorer, som dömer ut säkerheten på de svenska kärnkraftverken. Den oberoende kärnkraftsexperten Oda Becker menar att säkerhetsläget är så akut att samtliga svenska kärnkraftverk omedelbart borde tas ur drift.

- Säkerhetsläget är mycket allvarligt på samtliga kärnkraftverk vilket inte minst det senaste årets allvarliga incidenter visar: brand i reaktorinneslutning, kvarglömda svetsrester i nödkylningssystem, sprickor i reaktorkärl, ett stort antal snabbstopp och inte minst det funna sprängämnet på Ringhals. Det krävs att vi stannar upp och ser till situationens allvar, säger Martina Krüger, klimat- och energiansvarig på Greenpeace i Norden

Den 9 april 2010 gav regeringen i uppdrag åt Strålsäkerhetsmyndigheten att redovisa säkerhetsutvecklingen för svensk kärnkraft. En utredning som ska presenteras under oktober i år.

I väntan på den utredningen släpper Greenpeace rapporten Riskabla reaktorer som är en sammanställning av säkerhetssituationen och de allvarligaste incidenterna vid de svenska kärnkraftverken. Kärnkraftsexperten Oda Becker har även granskat de stresstester som utförts på uppdrag av EU i Sverige och kommit fram till att exempelvis haveriberedskapen är under all kritik.

- Vi hoppas att Lena Ek och den svenska regeringen nu tar ett beslut om den enda ansvarsfulla åtgärden, att ta dessa farliga gamla reaktorer ur drift omedelbart och göra en plan för avveckling, säger Martina Krüger.

Här kan du läsa rapporten:

Greenpeace har sedan tidigare tagit fram rapporten Energy [R]evolution som visar att det är möjligt att avveckla kärnkraften och ställa om till ett helt förnybart energisystem, vilket skulle kosta mindre än att fortsätta med nuvarande system.

Kontakter:
Martina Krüger, klimat- och energiansvarig Greenpeace i Norden: 070 550 29 13
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig: 070 340 54 14