Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Nytt säkerhetssystem blir krav på samtliga svenska reaktorer

Pressmeddelande - 15 december, 2014
Stockholm, 2014 – Det kommer att krävas säkerhetssystem med oberoende härdkylning för samtliga svenska reaktorer. Strålsäkerhetsmyndigheten backade idag från sitt förslag om att införa dubbel säkerhetsstandard på svenska kärnreaktorer. Beskedet innebär att alla reaktorer omfattas av samma säkerhetskrav.

I våras föreslog SSM att reaktorer som ska drivas vidare efter 2020 behöver installera nya säkerhetssystem - så kallad oberoende härdkylning - medan anläggningar som ska tas ur drift det närmaste decenniet skulle kunna få lägre krav.

– Det här är ett viktigt förtydligande från SSM om att samma säkerhetsregler ska gälla för samtliga reaktorer, oavsett ålder. Det borde vara en självklarhet. Myndigheten har insett vad alla andra redan förstår: att det är orimligt att ha lägre säkerhetskrav på de äldsta och farligaste reaktorerna, säger Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige

Ett system för oberoende härdkylning, det vill säga ett permanent system med en oberoende kraftkälla som pumpar in vatten och som träder in om övriga kylsystem inte fungerar, ska installeras vid samtliga svenska kärnkraftreaktorer senast den 31 december 2020.

Alla reaktorer ska dessutom senast 2017 genomföra en lösning som under övergångsperioden avsevärt förstärker härdkylfunktionens oberoende.

För mer information kontakta:
Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige, 070 542 08 90
Daniel Bengtsson
, kommunikationsansvarig, 070 300 95 10

Taggar