Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Oljekonferens stoppad – av isbjörnar

Pressmeddelande - 12 november, 2013
Den årliga oljeindustrikonferensen Arctic Oil and Gas Conference som inleddes i Oslo idag stängdes symboliskt ned av ett 20-tal aktivister och 10 isbjörnar från Greenpeace. - Medan världens regeringar samlas för att försöka lösa klimatkrisen vid COP 19-mötet i Warsawa, och 30 klimatfångar hålls i ryskt fängelse för klimatprotesten i Arktis, grupperar sig oljeindustrin för att hitta sätt att utvinna ännu mer olja ur ett av världens känsligaste och mest riskabla naturområden. Det är en cynisk, och helt oacceptabel utveckling.

När FN:s klimatpanel IPCC presenterade den första delen av den nya sammanställningen av jordens klimattillstånd, slogs det fast att majoriteten av kända fossila reserver måste stanna kvar i marken om världen ska klara det så kallade tvågradersmålet och undvika katastrofala konsekvenser av ett förändrat klimat.

- Vi föreslår att oljeindustrins chefer använder tiden till att läsa på om den senaste klimatforskningen. Internationella energiorganet IEA konstaterar idag att mer än två tredjedelar av kända fossila bränslen måste stanna kvar i marken. Genom att sträva efter ny fossilexploatering i Arktis, skadar oljejättar som Shell och Gazprom världens chanser att nå gemensamma klimatmål för en hållbar framtid, säger Truls Gulowsen .

Samtidigt som aktivisterna stängde ned oljemötet I Oslo, anlände fångtåget med de 30 klimatfångarna – som nu hållits i 55 dagar efter en fredlig protest i Petjorahevt – till Ladozhsky-stationen (Ладожский) i St Petersburg, strax efter lunch lokal tid.

- Aktionen i Oslo är en del av en lång kamp för att hejda klimatförändringarna och skydda Arktis. Precis som våra vänner och kollegor som fängslas i Ryssland kommer vi att ta varje tillfälle vi får att belysa hur oljeindustrin later girighet gå före ansvar för planetens framtid, sager Truls Gulowsen.

Kontakt:
Erlend Tellnes, Arctic Campaigner på Greenpeace I Norge, +47 993 73 407
Åshild Lappegård Lahn, pressekreterare, +47 977 10 530