Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Partiledarna fegar ur i besked om Vattenfall

Pressmeddelande - 4 september, 2014
Samtliga partiledare svarade ja på frågan om Vattenfall ska förbjudas bygga ut kolkraften i Tyskland. Beskedet gavs under Expressens partiledardebatt i går kväll. Samtidigt fortsätter Vattenfall sina kolinvesteringar. Bolaget är i full gång med att öppna fem nya brunkolsgruvor i Tyskland och ett helt nytt kolkraftverk, Moorburg, beräknas tas i drift under hösten.

En granskning av partierna som Greenpeace tidigare gjort visar att alla förutom Moderaterna och Socialdemokraterna vill stoppa Vattenfalls planer på de nya brunkolsgruvorna. Gruvorna ska förse Vattenfalls kolkraftverk med brunkol fram till 2050, långt efter kolkraftverkens tekniska livstid. Frågan är vad partiledarna menade med gårdagens besked.

”Det är inte acceptabelt att partierna fortsätter ge otydliga och fega besked till väljarna om hur de avser att styra Vattenfall i framtiden. Den statliga energijätten är den i särklass viktigaste klimatfrågan inför valet och väljarna måste kunna ta ställning,” säger Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige.

Vattenfall släpper årligen ut dubbelt så mycket koldioxid som Sverige sammantaget. De planerade brunkolsgruvorna innehåller 1,2 miljarder ton brunkol, om kolet förbränns kommer motsvarande mängd koldioxid släppas ut i atmosfären. Enligt en Sifomätning vill 77 procent av svenskarna att regeringen stoppar Vattenfalls planer. 

I Greenpeace granskning svarar Socialdemokratarena: ”Vi kan inte i dagsläget stå bakom några krav på att Vattenfall ska avveckla verksamheten med fossila bränslen eller att Vattenfall ska få nya ägardirektiv som ställer om deras ägarportfölj till 100 procent förnybar energiproduktion senast år 2030”.

Moderaterna svarar följande: ”Vattenfalls investering i brunkolsverksamhet är så omfattande att det krävs en långsiktig omställning för att undvika kapitalförstöring.”

”Om gårdagens svar i debatten betyder att de två regeringsalternativen ändrat sig i frågan om den framtida styrningen av Vattenfall är det mycket glädjande. Då skulle Sverige göra faktisk skillnad i det internationella klimatarbetet. Det om något är värt att lyfta i valdebatten,” säger Annika Jacobson.

Här kan ni frågan om Vattenfall i Expressens partiledardebatt (47:30 in i inslaget)

Greenpeace politiska granskning finns här

Läs mer om Greenpeace kampanj Sveriges sämsta idé och fakta om Vattenfalls planerade brunkolsgruvor.

För mer information kontakta:
Annika Flensburg
, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige, 070 362 36 13