Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Procter & Gamble ger efter för påtryckningar

skärper sin palmoljepolicy

Pressmeddelande - 9 april, 2014
Stockholm, 2014 – Procter & Gamble har en ny policy för att eliminera skogsskövling från sina produkter och kräver nu full spårbarhet för all sin palmolja. Efter veckor av offentliga påtryckningar och protester mot företagets smutsiga palmolja, så välkomnar Greenpeace åtagandet som är ett stort steg framåt för att skydda Indonesiens skogar och de samhällen som är beroende av dem, men varnar samtidigt för att mycket arbete återstår.

Protest mot Procter & Gamble i Jakarta

Nästan 400.000 människor har krävt att företaget - som tillverkar bland annat schampot Head and Shoulders - vidtar åtgärder för att stoppa förstörelsen av Indonesiens regnskog, som är hem för den utrotningshotade sumatratigern och många fler hotade djurarter.

P & G har nu lovat att vidta åtgärder för att få bort all skövling från sin produktion av palmolja till år 2020. Policyn går utöver befintliga kriterier från RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil, och kräver att företagets leverantörer garanterar att tillverkningen inte orsakat någon skövling av skog och att de lokala samhällenas rättigheter respekteras.

Deras åtaganden är ytterligare ett steg mot att stoppa skövlingen av världens regnskogar. Men policyn är inte perfekt. De ger leverantörerna ytterligare sex år på sig att skövla skogarna, med riskerna det innebär för den globala uppvärmningen och snabb förlust av biologisk mångfald. Vi uppmanar P&G att vidta ytterligare åtgärder mot leverantörer som Musim Mas och KLK som har påkommits med att exploatera skogar och torvmarker, samt garantera att alla deras produkter blir helt fria från skogsförstörelse, säger Erika Bjureby, skogsansvarig Greenpeace Norden.

Tillkännagivandet kommer efter att varumärken som L'Oreal och Colgate-Palmolive, samt palmoljeproducenter som Wilmar och GAR, redan åtagit sig att fasa ut skogsskövling från sina leverantörskedjor av palmolja.

Detta tyder på en verklig attitydförändring hos en bransch som har kopplats till omfattande regnskogsskövling. P & G:s policy är ett bevis på den omvandling som palmoljeindustrin genomgår för närvarande. Konsumenter kräver att deras favoritprodukter inte ligger bakom skövling av regsnkog och ansvarsfull palmolja har snabbt blivit normen, säger Bjureby.

1) P&G’s palmoljepolicy finns här

2) Greenpeace rapport, som kopplar P&G till regnskogsförstörelse finns här:

Kontakt:
Erika Bjureby, skogsansvarig Greenpeace Norden +47 478 231 54
Daniel Bengtsson,
kommunikationsansvarig 070 300 95 10

Ämnen