Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Protest mot norsk oljerigg på väg till Arktis

Pressmeddelande - 27 februari, 2017
2017-02-27. Greenpeace-aktivister protesterar i dag vid en oljeplattform i en fjord i Tromsö. Aktivisterna paddlar i kajaker för att fredligt protestera mot att Statoil och den norska regeringen planerar att borra efter mer olja i Arktis.

Oljeplattformen Songa Enabler är på uppdrag av Statoil på väg för att borra längre norrut i norska Arktis än någonsin förr. I vattnet i Tromsö finns i dag aktivister från Greenpeace Norden och Tyskland.

Plattformen ger sig av för att borra i ett Arktis som smälter. Varje ny oljebrunn är ett hot mot klimatet och mot människors liv och hälsa. Vi kräver att den norska regeringen och Statoil genast upphör med all ny oljeborrning i Arktis, säger Frode Pleym, Sverigechef för Greenpeace.

Den norska regeringen har för första gången på 20 år nyligen öppnat ett helt nytt område för oljeborrning. Norska Statoil, svenska Lundin Petroleum och 11 andra företag har fått tillstånd att borra efter olja i Barents hav.

Denna nya oljeborrning är ett brott mot den norska grundlagen, som anger att norska staten ska värna om miljön för framtida generationer. Greenpeace Norden har tillsammans med föreningen Natur och Ungdom, och med stöd av mer än 170 000 namnunderskrifter, lämnat in en stämningsansökan mot norska staten. Rättegången kommer att börja 13 november i Oslo.

Den norska regeringen har en skyldighet att skydda människors rätt till en säker miljö. De vet att förbränning av olja orsakar klimatförändringar. De vet att de redan befintliga oljefälten innehåller mer olja än vi har kan elda upp. Ändå tillåter de ny oljeborrning. Det är vår skyldighet att göra det vi kan för att sätta stopp för det, säger Frode Pleym.

Foto & video
Fotografier och video kommer att finnas här: media.greenpeace.org/collection/27MZIFJJGI61F

Kontakt
Frode Pleym, Sverigechef för Greenpeace, 070 728 04 47

Axel Naver, kommunikationsansvarig, 072 527 26 35,