Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Protestaktion idag: Ryssland – frige Greenpeace aktivister!

Pressmeddelande - 20 september, 2013
20 september 2013 – Idag genomförs protestaktioner i 17 länder för att de Greenpeaceaktivister som fredligt protesterat mot oljeborrning i ryska Arktis, men som under våldsamma omständigheter arresterats av den ryska kustbevakningen, ska friges. Den ryska kustbevakningen bordade igår eftermiddag Greenpeace Internationals fartyg Arctic Sunrise, och kvarhöll dess besättning, däribland en svensk trebarnspappa från Stockholm. Bordningen var illegal då den skedde på internationellt vatten. I Stockholm startar protesten klockan 11 utanför ryska ambassaden.

Arctic Sunrise har sedan i onsdags befunnit sig i ryska Arktis för att genomföra en fredlig protest mot att den ryska statliga energijätten Gazproms planerar att starta den första havsbaserade oljeproduktionen i Arktis. Två aktivister, som klättrade uppför Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya, greps av den ryska kustbevakningen och har nu varit fasthållna i över två dygn.  

- Idag genomför vi fredliga protester i solidaritet med våra aktivister. Vi kräver att alla våra aktivister som har gripits av den ryska kustbevakningen ska frias och att vårt skepp Arctic Sunrise frisläpps. Ryssland borde granska de ryska oljebolagens smutsiga verksamhet istället för att attackera fredliga demonstranter, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige som deltar i protesten i Stockholm.

I Stockholm startar protesten klockan 11 utanför ryska ambassaden, Gjörwellsgatan 31. Greenpeace vill lämna över ett protestbrev till den ryska ambassaden i Stockholm. Inatt har det ägt rum protester utanför ryska ambassaden i Moskva, Australien och USA. Totalt genomförs liknande protester i minst 17 länder.

- Vi fortsätter att kräva att de ryska myndigheterna ska förklara varför våra aktivister har gripits under en fredlig protest. Vi har ännu inte fått veta vad de anklagas för. Vårt skepp Arctic Sunrise var på internationellt vatten under bordningen vilket innebär att den ryska kustbevakningens bordning var illegal, säger Annika Jacobson.

Vid tidpunkten för bordningen cirkulerade Arctic Sunrise tre nautiska mil från Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya, på internationellt vatten.Koordinaterna bekräftar att fartyget var inom Rysslands exklusiva ekonomiska zon (EEZ), vilket gör den ryska kustbevakningens bordning illegal. När bordningen inträffade var koordinaterna: 69-19-53N:57-16-53E.


Bilder och video från Greenpeace aktion mot oljeborrning i ryska Arktis

Greenpeace uppmanar allmänheten att skicka protestbrev till ryska ambassaden 

Kontakt: 
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90
Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 201 44 86