Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Rekordtunt istäcke i Arktis - FN uppmanas att vidta krisåtgärder

Pressmeddelande - 27 augusti, 2012
Enligt US National Snow and Ice Data Centre (NSIDC) har istäcket i Arktis minskat så mycket att ett nytt bottenrekord slagits. Igår, den 26 augusti 2012, var istäcket mindre än det var vid samma tid 2007 då den lägsta nivån hittills uppmätts. Greenpeace uppmanar nu FN att vidta krisåtgärder för att rädda Arktis.

- Det här är alarmerande uppgifter som måste tas på största allvar. Ett av världens mest känsliga ekosystem håller på att förstöras. Det här bör vara startskottet för en intensiv krishantering för att rädda Arktis, med massiva satsningar på ren energi och en FN-resolution för att skydda Nordpolen från exploatering, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

- När världens regeringar träffas i september vid FN:s generalförsamlings möte i New York bör de anlända dit med bilden av ett smältande Arktis etsad i minnet. För Arktis is smälter bort med regeringarnas goda minne. Forskare har i åratal varnat för att detta blir effekten av den ohämmade användningen av fossil energi, säger Therese Jacobson, Arktisexpert för Greenpeace.

- Men inte ens nu är det för sent. Vi kan välja att investera i rena energikällor och att energieffektivisera, men för att detta ska hända krävs att miljoner människor kräver handling av sina regeringar, säger Therese Jacobson, Arktisexpert för Greenpeace.

NSIDC:s pressmeddelande
Bilder från Arktis att ladda ner
Mer om Greenpeace kampanj Save The Arctic

För frågor, kontakta: 
Therese Jacobson, Arktisexpert, 0722 26 07 84
Twitter: Therese_GreenP
Anna Havula, kommunikationsansvarig, 070 201 44 86