Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Riskabla reaktorer i drift till 2020 utan nödvändiga åtgärder.

Pressmeddelande - 6 maj, 2013
Den svenska Strålsäkerhetsmyndighetens plan för att säkra svenska kärnkraftverk baseras på drastiskt otillräckliga stresstester och har inte genomförts av oberoende aktör. Trots det godkänner myndigheten att kärnkraftverken får drivas så länge som till 2020 utan att alla dokumenterade brister åtgärdats. Det konstateras i en ny rapport som släpps idag.
”Samtliga svenska enheter bör tas ur drift så snart som möjligt”, enligt tyske kärnkraftexperten Oda Becker som genomfört analysen.

Efter katastrofen i Fukushima krävde EU:s ministerråd att alla kärnkraftverk i EU skulle "stresstestas". De svenska kärnkraftverken fick flera anmärkningar, bland annat för bristande haveriberedskap och otillräckligtskydd mot översvämningar eller jordbävningar. I december 2012 presenterade den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten en plan för att åtgärda de problem som pekats ut. 

Greenpeace har låtit den oberoende, tyska kärnkraftsexperten Oda Becker analysera Strålsäkerhetsmyndighetens åtgärdsplan. Becker är kritisk till att myndigheten ger grönt för fortsatt drift utan krav på åtgärderna ska vara slutförda förrän år 2020. De kommande åren drivs kärnkraftverken i stort sett oförändrat. 

Slutsatsen är att problemen i svenska kärnkraftverk är så omfattande att ”risken för härdsmälta med ett stort radioaktivt utsläpp är relativt hög”. Samtliga svenska enheter bör tas ur drift så snart som möjligt, enligt rapportens rekommendationer.

- Strålsäkerhetsmyndigheten pekar å ena sidan på allvarliga säkerhetsbrister men tillåter å andra sidan att kärnkraftverken får drivas i ytterligare sju år innan problemen behöver lösas. Det är fullständigt oacceptabelt. Miljöminister Lena Ek är ytterst ansvarig och bör agera, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Läs rapporten:Critical review of the Swedish National Action Plan (NAcP)

KONTAKT
Annika Jacobson, chef Greenpeace i Sverige, 0705420890 (Twitter: @chef_Greenpeace)
Oda Becker, +49 172 7519941
Jesper Liveröd, kommunikationsansvarig, 0703405414 (Twitter: @JesperLiverod)

Ämnen