Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ryska parlamentet ger amnesti åt Greenpeaceaktivister

Pressmeddelande - 18 december, 2013
Greenpeaceaktivisterna som tillbringat över två månader i ryska fängelser efter en fredlig protest mot vårdslös oljeborrning i Arktis är lättade sedan det ryska parlamentet – Duman – genom omröstning enades om att ge de frihetsberövade aktivisterna och fotojournalisterna amnesti. Beskedet kommer på dagen tre månader efter protesten.

- Jag är lättad över att jag får åka hem till min familj, och jag hoppas att detta kommer att ske snart. Men vi har fortfarande inte sett rättvisa skipas. Det är inte ett brott att protestera fredligt mot risken att den ömtåliga naturen i Arktis och det globala klimatet lider av verksamheten från Gazprom och andra oljebolag, säger den svenske aktivisten Dima Litvinov

Duman röstade på onsdagen för ett tillägg som innebär att dekretet om amnesti omfattar även personer som anklagas för huliganism. Därmed omfattas även klimatkämparna – de 28 aktivisterna och två frilansjournalisterna, de så kallade Arctic 30 – av amnestin. 

Den rättsliga processen gentemot Arctic 30 kommer nu säkerligen att avslutas, och de 26 personer med annat medborgarskap än ryskt kommer att vara fria att återvända hem till sina familjer så snart de givits utresevisum av de ryska myndigheterna. 

Svenske Dima Litvinov, 51, från Kista i Stockholm, var en av de personer som greps på internationellt vatten sedan Greenpeaceskeppet Arctic Sunrise bordades av beväpnade ryska styrkor och bogserades till Murmansk. 

Det är fortfarande oklart när de utländska medborgarna av de 30 kommer att kunna lämna landet. För närvarande har de inte har rätt stämplar i sina pass, eftersom de anlände till Ryssland som fångar efter att kommandosoldater olagligt bordade Arctic Sunrise på internationellt vatten. Att acceptera amnestin innebär inte att de erkänner sig skyldiga, bara att rättsprocessen mot dem upphör.

Vad som kommer ske med Arctic Sunrise, som för närvarande ligger i beslag i Murmansk, är fortsatt osäker, trots att en internationell domstol beordrat att skeppet ska lämnas tillbaka till Nederländerna.

Uppropet för att befria de 30 har lett till över 860 fysiska protester i mer än 150 städer i 46 olika länder över hela världen, och mer än 2,6 miljoner människor skrivit till ryska ambassader. 

Bland dem som uttryckt stöd för aktivisterna finns Sir Paul McCartney, Madonna, Jude Law, Marion Cotillard, Ewan McGregor, Juliette Lewis, Ricky Martin, Edward Norton, Gael García Bernal, Ricardo Darín, Alejandro Sanz, Pedro Almodóvar.

Från politiskt håll har Brasiliens president Dilma Rousseff, Angela Merkel, David Cameron, François Hollande, Ban Ki-moon och Hillary Clinton gett sitt stöd. Tolv Nobelpristagare krävde också deras frigivning, bland annat Desmond Tutu, Aung San Suu Kyi och Lech Walesa.

Bilder och video här:

Kontakt

Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige, 070 542 08 90
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig, 070 300 95 10
Jesper Liveröd, kommunikationsansvarig, 070 340 54 14