Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Shells oljeborrning i Arktis misslyckats – Greenpeace välkomnar stopp

Pressmeddelande - 17 september, 2012
Efter flera bakslag, förseningar och misslyckanden meddelar nu oljebolaget Shell att dess försök att börja borra efter olja i Arktis stoppas för i år. Greenpeace Arktisexpert Therese Jacobson välkomnar beskedet och uppmanar regeringen att i sin roll som ordförande för Arktiska rådet vidta kraftåtgärder för att stoppa all framtida oljeborrning i området.

Shell har förberett sig i sju år för att börja borra efter olja i Arktis och investerat över 30 miljarder kronor i projektet. Greenpeace driver en världsomfattande kampanj för att stoppa Shells och andra oljebolags planer att exploatera Arktis.

- Medan Arktis is försvinner är det tydligt att vi måste agera skyndsamt för att begränsa de skenande klimatförändringarna och skydda Arktis oerhört känsliga miljö. Shells bakslag bör vara en sporre för Sveriges regering, som är ordförande i Arktiska rådet, att vidta kraftåtgärder för att stoppa all framtida oljeborrning i Arktis, säger Therese Jacobson, Greenpeace Arktisexpert.

- Efter en rad nästan farsartade bakslag, förseningar och säkerhetsproblem är det tydligt att Shells planer att borra efter olja i Arktis är dömda att misslyckas. Investerare måste nu fråga sig ifall det verkligen är värt att investera massiva summor i att försöka exploatera känsliga Arktis, säger Therese Jacobson.

- Nästan två miljoner människor från hela världen har gått med i Greenpeace kampanj för att rädda Arktis. Dagens nyhet är en bekräftelse på att deras ansträngningar att konfrontera oljejättarnas jakt på olja i Arktis har gett resultat. Vi tänker fortsätta och trappa upp vår kampanj för att freda Nordpolen, säger Therese Jacobson.

Shells meddelande
Greenpeace kampanj Save the Arctic

Kontakt: 
Therese Jacobson, Arktisexpert,  0722 26 07 84
Anna Havula, kommunikationsansvarig,  08 702 70 89