Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Sjumeterspyramid vid Sveriges riksdag

- det här är Sveriges sämsta idé

Pressmeddelande - 28 april, 2014
När statliga energibolaget Vattenfall idag håller årsmöte är det ett bolag med uselt betyg i investeringsbeslut och klimatansvar. Energijätten släpper ut nästan dubbelt så mycket koldioxid som hela Sverige sammantaget under ett år. Och enligt Vattenfalls långsiktiga investeringsplaner finns stor risk att bolaget hamnar i en ny ekonomisk och miljömässig kris.

- Vattenfall planerar att anlägga fem nya brunkolgruvor i östra Tyskland, med oerhörda klimatkonsekvenser och finansiella risker. Det gör bolaget till Sveriges enskilt största klimatproblem såväl som ekonomiska riskspelare, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Läs Annika jacobsons debattartikel i Svenska Dagbladet

Se Aktuellt om konsekvenserna av Vattenfalls brunkolsplaner


I samband med Vattenfalls årsmöte är Greenpeaceaktivister i färd med att bygga en 168 kubikmeter stor kolpyramid på Mynttorget vid Sveriges Riksdag. Om Vattenfall tillåts gå vidare kan de utvinna 1,2 miljarder ton kol ur de planerade gruvorna - det är 168 kubikmeter kol för varje svensk. Syftet med kampanjen är att utkräva ansvar av nuvarande och kommande regering för Vattenfalls kolkraftsplaner.

Bilder HÄR

-          Sedan förvärvet av holländska Nuon har Vattenfall varit ett företag i klimatmässigt och ekonomiskt fritt fall. Ser man till framtiden finns skäl till ökad oro, säger Annika Jacobson.

I anslutning till sina befintliga brunkoldagbrott i östra Tyskland, vill Vattenfall anlägga fem nya brunkolsgruvor för att säkra tillgången på kol till sina kolkraftverk fram till 2050. Brunkolet i gruvorna beräknas generera ytterligare 1,2 miljarder ton koldioxid i atmosfären när kolet förbränns. Dessutom innebär brunkolsatsningarna finansiella risker eftersom den pågående tyska energiomställningen kommer strypa efterfrågan på kol, enligt tyska institutet för ekonomisk forskning DIW.

-          Politiska partier som inte meddelar en avsiktsförklaring beträffande Vattenfall saknar trovärdighet i såväl klimatpolitiska insatser som Sveriges ekonomiska intressen. Notan för Vattenfalls kommande brunkolsfiasko hamnar hos klimatet och skattebetalarna.

Enligt den senaste årsrapporten ökar Vattenfall sina koldioxidutsläpp, medan den nya investeringsplanen visar att satsningarna på vindkraft 2014-2017 halveras, från 20 miljoner till 11 miljoner. Kolsatsningarna ligger kvar på 22 miljoner för samma period. Genom Vattenfalls befintliga kolkraftverk i främst Tyskland släpper Sverige idag ut 88.4 miljoner ton koldioxid i atmosfären per år, nästan dubbelt så mycket som hela Sveriges sammantagna utsläpp under ett år.

Kontakt:
Annika Jacobson, chef Greenpeace i Sverige 070 542 08 90  -  Twitter @chef_greenpeace
Jesper Liveröd, kommunikationsansvarig, 070 340 54 14  -  Twitter: @JesperLiverod