Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Skogsstyrelsens chef måste avgå om han inte gör sitt jobb

Pressmeddelande - 10 mars, 2017
Greenpeace är starkt kritiska till Skogsstyrelsens besked på DN Debatt att myndigheten slutar inventera värdefull natur i skogen i norra Sverige.

Det är miljöskandal utan dess like. Det här ger fri lejd till förstörelse av de sista riktiga skogarna i Sverige. Skogsstyrelsens beslut strider mot regeringens politik och måste dras tillbaka. Om de inte gör det bör generaldirektör Herman Sundqvist avgå, säger Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Sverige.

Beslutet strider mot riksdagens miljömål, regeringens inriktning inom skogspolitiken och Skogsstyrelsens uppdrag. I slutändan är det landsbygdsministerns och miljöministerns ansvar att säkra skyddet av skogen, och regeringen måste vidta åtgärder för att skydda den värdefulla natur som nu hotas, säger Lina Burnelius.

För bara en månad sedan kom en omfattande rapport från Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket som bekräftar att läget är akut för livet i skogen i Sverige, och att mycket mer måste göras för att skydda skogar med höga naturvärden.

Om man sätter en paus för all inventering av värdefull natur måste man samtidigt införa en paus för all avverkning. Annars finns det inte en balans mellan miljö- och produktionsmål, säger Lina Burnelius.

Greepeace krävde förra veckan att regeringen skyddar de områden som pekats ut som skyddsvärda av Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket, mot bakgrund av en rapport från myndigheterna som visar på grava brister i skyddet av skog med höga naturvärden i Sverige.

Förra året sparkade landsbygdsministern utredaren av skogsvårdslagen bara på grund av uttalanden om äganderätt. När nu en myndighet helt kapitulerar med sitt miljöarbete bör det vara skäl till att generaldirektören sitter löst, säger Lina Burnelius.

Kontakt:
Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Sverige, 072 214 43 60
Axel Naver, kommunikationsansvarig, 072 527 26 35,

Ämnen