Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Stockholm – i riskzonen vid en kärnkraftsolycka

Pressmeddelande - 5 mars, 2012
På söndag är det ett år sedan kärnkraftskatastrofen i Fukushima inleddes. För att uppmärksamma människor i Stockholm om att även de befinner sig i en riskzon vid en kärnkraftsolycka har Greenpeaceaktivister satt upp hundratals affischer i Stockholm med frågan ”Vad gör du om larmet går?”. Affischerna har en länk till en interaktiv karta över alla världens kärnkraftsreaktorer. Kartan är framtagen med data från Nature Magazine och visar att miljontals människor världen över lever i en riskzon vid en kärnkraftskatastrof.

- Fler än 100 000 människor är fortfarande evakuerade efter olyckan i Fukushima. Många av dem har förlorat allt, men de har ännu inte fått kompensation för att kunna bygga upp sina liv igen. Om en allvarlig olycka inträffar vid Forsmark kärnkraftverk skulle samma sak kunna hända i Stockholm, säger Martina Krüger, klimat- och energipolitiskt ansvarig för Greenpeace.

- Förekomsten av inträffade kärnkraftsolyckor hittills visar att sannolikheten för att en härdsmälta inträffar är en gång per årtionde, och inte en gång per 250 år som kärnkraftsindustrin tidigare hävdat. Kommer nästa olycka hända på Forsmark? säger Martina Krüger.

- Områden upp till 300 km från kärnkraftverken kan behöva evakueras när nästa kärnkraftsolycka inträffar. Fler än 5 miljoner människor bor på 300 kilometers avstånd från Forsmark kärnkraftverk. Trots det har Sverige inte någon oberoende eller samlad bedömning av beredskapen för en kärnkraftsolycka, avslutar Martina Krüger.

Onsdag den 7 mars håller Greenpeace även ett seminarium i Stockholm om kärnkraftskatastrofen i Fukushima.

Läs mer:
www.greenpeace.se/riskzon
Twitter: @GreenpeaceSE, #riskzon

Kontakt:
Martina Krüger, klimat- och energipolitiskt ansvarig för Greenpeace: 070 550 29 13
@MartinaKrueger

Ämnen