Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Stor seger för Arktis och klimatet

Pressmeddelande - 28 september, 2015
Shell meddelar idag att de avslutar sina oljeborrningar i Alaska på obestämd tid. Orsaken sägs vara höga kostnader och utmanande miljöregleringar, enligt Shell.

- Detta är en avgörande dag för Arktis, en stor seger för de miljontals människor som har stått upp mot Shell, och ett enormt bakslag för Shell och andra oljebolag med intressen i regionen. Shell har satsat stort och förlorat stort, både när det gäller finansiella kostnader och dess offentliga anseende. Shells oljeborrning i Arktis har blivit ett av de mest kontroversiella oljeprojekten i världen, och trots sitt höga tonläge har Shell nu tvingats lämna Arktis tomhänta, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Shell är det enda bolaget - utöver Gazproms permanenta oljeborrning i Prizlomniya - som borrar efter olja i Arktis i år. Arktis har länge skyddats av ismassor, men i takt med ökad avsmältning har oljebolagen blivit allt mer aktiva i området.

- President Obama bör nu ta tillfället i akt att avbryta eventuella framtida borrningar och freda regionen från oljeborrning. Detta kan vara den bästa chansen vi får att skapa ett permanent skydd för Arktis och istället satsa stort på övergången till förnybar energi. Att borra i det smältande Arktis står i rak motsats med den förändring som krävs för att hejda den globala uppvärmningen, säger Annika Jacobson.

- Greenpeace kampanj för att skydda Arktis kommer att fortsätta. Vi kämpar för att få till en fristad för miljön i de internationella vattnen runt Nordpolen, och vi hoppas dagens besked tagit oss ett steg närmare den visionen, säger Annika Jacobson.

För mer information kontakta:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, 070 542 08 90
Ola Höiden, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige, 0708 10 29 40