Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Stora säkerhetsbrister på Vattenfalls kärnkraftverk i Tyskland visar ny rapport

Pressmeddelande - 18 maj, 2011
Den tyska reaktorsäkerhetskommissionen släppte igår en rapport som visar att Vattenfalls två kärnkraftverk Krümmel och Brunsbüttels har stora säkerhetsbrister. Krümmel och Brunsbüttel har varit ur drift sedan 2007 och kostat Vattenfall enorma summor. Den tyska miljöministern antyder att Brunsbüttel inte kommer att tas i drift igen på grund av de allvarliga säkerhetsbristerna. Enligt rapporten klarar nöddieselsystemen inte av en flygplanskrasch och det saknas en plan för hur vitala funktioner ska upprätthållas efter en brand vid en flygplanskrasch. För Krümmels del påpekas bland annat brister med nöddieselgeneratorernas förmåga att upprätthålla kylningen av reaktorhärden.

– Kärnkraftens dagar i Tyskland är räknade. Att återta de problemdrabbade reaktorerna i drift är inte bara politiskt omöjligt utan också en rejäl säkerhetsrisk. Trots det tror Vattenfall enligt sin nya strategiska inriktning på fortsatta kärnkraftssatsningar.  Det här borde vara en ögonöppnare för Vattenfall, säger Martina Krüger, Greenpeace.

– Krümmel och Brunsbüttels är bara två exempel på alla de felinvesteringar Vattenfall gjort de senaste åren.  Och det är svenska folket som får betala notan. Det är dags att Vattenfall börjar ta hänsyn till statens ägardirektiv där det tydligt står att det ska vara ett av de ledande företagen i omställningen till ett hållbart energisystem. Vattenfall måste inse vart Europa är på väg och börja satsa på förnybar energi, säger Martina Krüger.

Reaktorsäkerhetskommissionens rapport (på tyska)

Kontakt:
Martina Krüger, Greenpeace: 070 - 550 29 13
Anna Havula, pressekreterare: 070- 201 44 86

Ämnen