Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svenska Sandra klättrar upp på EU:s högsta byggnad i våghalsig miljöprotest

Pressmeddelande - 11 juli, 2013
Tidigt på torsdagsmorgonen tog sig en grupp internationella aktivister och konstnärer – inklusive Sandra Lamborn, 29, från Stockholm - förbi avspärrningar och inledde en klättring upp mot toppen på EU:s högsta byggnad, The Shard i London. Byggnaden är 310 meter hög, nästan dubbelt så hög som Kaknästornet, och lyckas kvinnorna nå toppen, hänger de ett jättelikt konstverk nedför fasaden. Aktionen syftar till att dra uppmärksamhet till oljeindustrins – i synnerhet oljejätten Shells – obönhörliga, riskabla jakt efter olja i det sköra Arktis.

Att de sex kvinnorna (från Sverige, UK, Kanada, Polen, Holland och Belgien) tar sig an The Shard är ingen slump - byggnaden ligger i anslutning till oljejätten Shells huvudkontor. Bland alla bolag som suktar efter nya fyndigheter i huggsexan efter olja i Arktis är Shell dominerande, med miljardinvesteringar i borrprogram i Alaska och Ryssland. En världsomspännande rörelse med miljontals människor har bildats för att stoppa hoten om exploatering av Arktis. Men Shell vägrar konsekvent att hörsamma kritiken.

Den nyinvigda skyskrapan ritades av arkitekten Renzo Piano med avsikten att påminna om en skärva is. De ledande klättrarna “friklättrar”, det vill säga att klättra utan att aktivt använda utrustning, men sätter fast säkerhetsrep under vägen. Klättrarna är utrustade med hjälmkameror som live-sänder kontinuerligt på www.iceclimb.savethearctic.org.

Sandra Lamborn menar att hon deltar i den djärva aktionen för att göra sin röst hörd:

- Vi är flera miljoner människor från alla delar av världen som anslutit oss till rörelsen som kräver att världens sista, orörda naturområden i Arktis skyddas och att oljeindustrin drar tillbaka sina oljeriggar. The Shard tronar över Shells huvudkontor och lyckas vi veckla ut vårt konstverk kan de inte ignorera oss längre. Det kommer att vara det svåraste, mest påfrestande någon av oss någonsin har gjort, men vi kommer att ge allt.

- Den arktiska miljön är så oberäknelig och sträng att det helt enkelt är omöjligt att borra “säkert” i Arktis, och en olycka eller ett oljespill vore fullständigt förödande för både djur och människor i regionen. Oljeindustrin skapade klimatförändringarna som smälter isarna, och nu utnyttjar de den tragiska utvecklingen för att utsätta regionen för ännu fler risker.

Greenpeace arbetar för att området kring Nordpolen ska fredas och göras otillgängligt för industrialisering. Mer än tre miljoner människor har anslutit sig till rörelsen via www.savethearctic.org.

Livestream HÄR
BILDER på Sandra Lamborn och aktivisterna laddas upp HÄR under dagen


Mer information
Therese Jacobsson, ekotoxikolog och Arktisexpert, 072 226 07 84
Jesper Liveröd, kommunikationsansvarig, 070 340 54 14