Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svenska Greenpeace-aktivister åtalas för Forsmark-protest

Pressmeddelande - 24 november, 2010
Forsmark, Sverige — Idag onsdagen 24 november åtalas 23 svenska och nordiska aktivister som deltog i en fredlig protestaktion vid Forsmarks kärnkraftverk dagarna innan riksdagens kärnkraftsomröstning den 17 juni. Rättegången hålls vid Uppsala tingsrätt och inleds klockan 09.00. Samtliga, inklusive personer som befann sig utanför skyddat område, åtalas för grovt olaga intrång.

Protestaktionen uppmärksammade kärnkraftens sårbarhet och reagerade mot att regeringen ville göra det möjligt att ersätta landets pensionsfärdiga kärnreaktorer med nya. Riksdagens beslut betyder sannolikt att omställningen till förnybar energi i Sverige försenas, och i värsta fall riskerar att låsa fast Sverige i ett nytt kärnkraftsberoende flera generationer framöver.

Aktivisterna, utklädda till sol, vind och vatten, åskådliggjorde hur bristfälligt skyddet av svenska kärnkraftverk är, uppmärksammade miljö- och säkerhetsrisker samt påminde om de existerande energilösningar som varken är riskabla eller klimatfarliga.

Johanna Grant Axén är en av de åtalade aktivisterna:

- Jag var med i Forsmarksaktionen därför att risken att Sverige öppnar för byggandet av ny kärnkraft oroar mig mycket. Vi som verkligen har möjlighet att gå i fronten för en satsning på förnybar energi - varför gör vi det inte?  Varför ta två steg tillbaka och satsa på kärnkraft? Det är en mänsklig rättighet att inte i onödan tvingas utsättas för den risk som kärnkraften utgör.

Aktionen fick betydande påföljder. Miljöministern insåg plötsligt hur undermålig säkerheten var vid svenska kärnkraftverk. Strålsäkerhetsmyndigheten beordrades att snabbt utreda hur Greenpeace-aktivisterna kunnat ta sig över staketen och upp på en av reaktorernas tak för att protestera. Myndigheterna fick även ett längre uppdrag att utforma ett åtgärdsprogram för att skapa nya säkerhetsrutiner kring kraftverken.

- Det handlade om en fredlig protestaktion som syftade till att upplysa våra folkvalda om vilket historiskt misstag de var på väg att göra. Aktionen visade på bristande säkerhet och var en förebyggande åtgärd för att hindra de risker ny kärnkraft i Sverige skulle innebära, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

I enlighet med principerna för civil olydnad och icke-våldsaktivism tar alla aktivister ett personligt ansvar för sina handlingar.

- Med tanke på syftet och resultatet, bör aktivisterna frikännas. Varken anläggningen, elproduktionen eller någon människa var någonsin utsatt för fara när aktivisterna genomförde protesten. De illustrerade den förnybara energi som på ett hållbart sätt kan ersätta kärnkraften, och visade hur sårbara kärnkraftverken är för intrång, säger Patrik Eriksson.

Bilder, ny video från protestaktionen, samt Forsmarks övervakningsvideo finns här.

Kontakt

Patrik Eriksson, kampanjchef, 070 301 28 92
Ludvig Tillman, talesperson i energifrågor, 070 271 64 37
Åsa Mendel-Hartvig, pressekreterare, 070 303 36 49

Ämnen