Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svenska Rosanna hindrar Statoils oljerigg från att borra i Arktis

Pressmeddelande - 27 maj, 2014
Barents hav, 2014 - I morse runt kl 05:00, klättrade aktivister från åtta länder ombord på den norska oljeriggen Transocean Spitsbergen i Barents hav för att protestera mot Statoils planer på att borra den nordligaste oljebrunnen i norska Arktis, nära Björnöns naturreservat. Aktivisterna inkluderar 32-åriga Sini Saarela från Finland, som tillbringade över två månader i ryskt fängelse för en protest mot en oljerigg i september förra året, samt den svenska aktivisten Rosanna Endre.

Statoil har en image som inte stämmer överens med verkligheten. Det statliga norska oljebolaget vill börja borra efter olja nära norska Björnön, ett naturområde känt för sitt rika fågelliv. Ett oljeläckage här skulle innebära en katastrof. Tiotusentals personer har redan skrivit till norska regeringen för att stoppa planerna. Vi är här idag för att å deras vägnar agera för att skydda Arktis, säger Rosanna Endre, 23, svensk aktivist från Stockholm på plats i Barents hav tidigt i morse.

Aktivisterna har förnödenheter för att klara flera dagar ombord på oljeriggen om det behövs.

Innan helgen meddelade norska Naturvårdsverket att oljeborrning sköts upp efter ett klagomål från Greenpeace. Ny information från norska polarinstitutet, som visat att ett oljeutsläpp från borrområdet riskerar att nå naturreservatet Björnön, gjorde att ärendet skulle omprövas. Men efter starka påtryckningar från Statoil godkände norska klimat- och miljöministeriet på måndagskvällen att bolaget kunde börja borra, trots att miljöminister Tine Sundtoft ännu inte har behandlat klagomålet från Greenpeace .

Att borra efter olja här är fortfarande oförsvarbart, och det hjälper inte att Statoil har tvingat ministeriet att ge dem en tjuvstart innan miljöministern har behandlat ärendet. Om bolaget redan har börjat borra, är det inte lätt för henne att ta ett balanserat beslut om överklagandet, säger Therese Jacobson, Arktisansvarig Greenpeace.

Statoil planerar att borra tre prospekteringsbrunnar i den kontroversiella Hoop-området i norra Barents hav. Nästan 50.000 personer har på några dagar skrivit till Tine Sundtoft för att stoppa Statoils planer och skydda Björnön, något hon fortfarande kan göra.

Aktionen i Norge är den andra mot arktisk oljeborrning det senaste dygnet. Sent i går kväll slog 30 aktivister och dykare från Greenpeace i Nederländerna till mot en Gazprom-plattform i holländska Ijmuiden på väg till Arktis. Aktivisterna arresterades vid femtiden i morse, då tog aktionen i Barents hav vid.

Foton från protesten kommer att finnas tillgängliga här:


Kontaktuppgifter:
Therese Jacobson, Arktisansvarig Greenpeace Sverige, 072-226 07 84
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig (för kontakt till Rosanna Endre ombord på oljeriggen), 070-300 95 10

Taggar