Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svenska aktivister i aktion mot Vattenfalls kolgruvor

Pressmeddelande - 16 september, 2013
Svenska aktivister deltar sedan i morse i Greenpeace blockad av Vattenfalls brunkoltransport i östtyska Lausitz. Greenpeace aktivister har kedjat fast sig vid järnvägsspåren och stoppat tågen som varje dag för in ca 17.000 ton brunkol till Vattenfalls kolkraftverk Schwarze Pumpe. Svenska statligt ägda Vattenfall planerar att öppna fem nya kolgruvor i Lausitz-regionen. Planerna kommer att innebära att 3000 människor tvingas flytta från sina hem.

- Det är en skam för alla Sverige att statliga Vattenfall äger några av de smutsigaste kolkraftverken i Europa, säger Emma Petersson, kampanjledare på Greenpeace i Sverige, som deltar i aktionen.

Till och med imorgon har allmänheten möjlighet att protestera mot de planerade nya dagbrottet Welzow-Sud II. De senaste veckorna har Greenpeace samlat tusentals namnunderskrifter mot planerna. Idag kommer de att lämnas in till myndigheterna i Cottbus, tillsammans med fler underskrifter som samlats in av andra organisationer.

- Borgmästaren i Brandenburg, Woidke, kan inte ignorera dessa protester, säger Gerald Neubauer, energiexpert på Greenpeace i Tyskland.

Vattenfalls kolkraftverk Schwarze Pumpe släpper ut men än 32.000 ton koldioxid varje dag. Det kan jämföras med utsläppen från 7 miljoner personbilar.

- Endast är 2 procent av Sveriges befolkning vill satsa mer på kolkraft. Samtidigt fortsätter statligt ägda Vattenfall sina investeringar i denna smutsiga energikälla. Ansvarig minister Peter Norrman måste se till att Vattenfall ställer om till 100 procent förnybar energiproduktion och avslutar sina investeringar i fossil energi och kärnkraft. Ett första steg är att inte öppna nya brunkolsgruvor, säger Emma Petersson.

Kontakt:

Emma Petersson, kampanjledare från Sverige, på plats vid aktionen: 0046-70813 58 40
Gerald Neubauer, energiexpert för Greenpeace i Tyskland: 0049–171–878 08 39
För bilder, kontakta pressansvarig Gregor Kessler: 0049–151–72 70 29 18