Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Två månaders häktning för svensk aktivist i Ryssland

Pressmeddelande - 29 september, 2013
Stockholm 29 september, 2013 – På söndagen beslutade en domstol i Murmansk, Ryssland om ytterligare 2 månaders häktning för svenske Dima Litvinov som genomförde en fredlig protest mot oljebolaget Gazproms oljeborrning i ryska Arktis. Dima Litvinov hålls häktad till 24 november i väntan utredning gällande sjöröveri. Greenpeace kräver att hela besättningen på Arctic Sunrise omedelbart ska friges.

Dima Litvinov, trebarnspappa från Kista i Stockholm, var en av besättningsmedlemmarna på Greenpeace fartyg Arctic Sunrise som bordades illegalt på internationellt vatten och därefter bogserades till ryska Murmansk.
Han nekades borgen då han som utländsk medborgare ansågs benägen att lämna landet.

- Vi är chockade över domstolens beslut. I 42 år har Greenpeace verkat för fred och skydd av vår natur. Vår vän Dima är en vanlig människa som bestämt sig för att göra något så ovanligt modigt som att fredligt stå upp mot Gazproms oansvariga oljeborrning i Arktis. Han drivs av ett engagemang för en bättre värld och en övertygelse om att vi inte står maktlösa inför klimathot och orättvisor. Det finns ingen anledning att hålla varken honom eller några av de andra aktivisterna häktade, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

23 personer har hittills häktats under två månader, i väntan på att brottsutredningen ska bli färdig. Bland dessa finns personer från Kanada, Nya Zeeland, Polen, Ryssland, Frankrike, USA, Turkiet och Schweiz.

Häktesförhandlingarna för sammanlagt 8 aktivisterna sker under söndagen.
Greenpeace kommer att överklaga.

Greenpeace rapporterar om händelseutvecklingen via Twitter: https://twitter.com/gp_sunrise

Ladda ner senaste bilderna här och här.
Ladda ner bilder på Dima Litvinov.

Ladda ner video från rättegången här.
Video finns även på: ftp.greenpeacemedia.net
Username: dvout
Password: 3e4r5t
Folder: 1309_Arctic_Sunrise_Murmansk

Kontakt:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90 
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig: 070 303 36 49