Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Uppdatering: aktivister omhändertagna efter pensionsbeskedet till OKG

- liknande aktioner samtidigt i flera europeiska länder

Pressmeddelande - 6 mars, 2014
Under onsdagsmorgonen tog sig ett 20-tal Greenpeaceaktivister in på kärnkraftverket OKG i Oskarshamn för att belysa den dramatiskt förhöjda riskbilden i och med att kärnkraftverkets gamla reaktorer – några av Europas äldsta - passerat gränsen för sin tekniska livslängd.

24 aktivister har helt lugnt omhändertagits av polisen.
Bilder och video HÄR


Snarlika aktioner genomfördes i Spanien, Schweiz, Belgien, Frankrike och Holland av sammanlagt 240 fredliga aktivister. Budskapet är detsamma: inom tre år kommer 46 av Europas totalt 151 reaktorer passera sin ursprungliga tekniska livslängd. En ny rapport belyser och konstaterar att ålder innebär en dramatiskt förhöjd risk för olyckor vid Europas kärnkraftverk. 

Se Video från Europeiska aktioner.

För Sveriges del var det tredje gången och tredje kärnkraftverket på under två år som fredliga Greenpeaceaktivister utan större svårighet kunde ta sig in till – trots löften om säkerhetsuppgraderingar. 

Strax efter kl 07.00 i morse tog sig aktivister in på området för att på olika platser leverera ett pensionsbesked till de åldrande, allt mer riskabla reaktorerna. Inom 20 minuter från intrånget hade 20 aktivister tagit sig över säkerhetsstaketen, sex upp på reaktortaket och tre utför reaktorbyggnadens sida för att veckla ut det stora orangea pensionsbeskedet

Greenpeace representant ringde till OKGs informationschef Anders Österberg i samband med intrånget för att meddela syftet, de fredliga intentionerna och att det rörde sig om en protest mot myndigheterna och den ansvariga ministerns slapphänthet gentemot reaktorernas åldersrelaterade risker. 

Vid Strålsäkerhetsmyndighetens presskonferens med anledning av aktionen medgav SSM på eftermiddagen att O1-reaktorn inte hade klarat säkerhetskraven om den hade byggts idag.

Med en vecka kvar till årsdagen för Fukushima-katastrofen träffades även EU:s miljö- och energiministrar I Bryssel för att diskutera vilka klimat- och energimål EU ska anta för 2030. Den samlade europeiska miljörörelsen, och många politiska representanter, har krävt ambitiösa, bindande målsättningar på 45% förnybar energi, 55% reduceringar av växthusgasutsläpp och 40% energieffektiviseringar för att klara klimatmål och övergången till ett smart, effektivt och hållbart energisystem.

Bilder och video HÄR
Läs mer och ladda ned rapporterna på tidforpension.se


KONTAKT
Annika Jacobson, chef Greenpeace, 0705420890 - @chef_greenpeace
Jesper Liveröd, kommunikationsansvarig, 070 340 54 14 - @JesperLiverod
Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig, 070 300 95 10 - @danielbensson

Greenpeace Twitter - @greenpeaceSE
#tidförpension 
#stresstest

Ämnen