Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Valaffisherna som får partiledarna att skämmas

Pressmeddelande - 6 september, 2018
Under natten dök det upp lite annorlunda affischer på partiledare runtom i Stockholm, men även om de såg väldigt bekanta ut från den pågående valrörelsen var det något som inte riktigt stämde. Riksdagens partiledare hade nämligen åldrats betydligt och alla affischer hade ett gemensamt budskap: Förlåt från framtiden, vi borde satt klimatet först.

Greenpeace aktivister sätter upp manipulerade valaffischer föreställande äldre versioner av partiledarna från de 8 riksdagspartierna som ber om ursäkt för att de inte agerat starkare i klimatfrågan när de fortfarande hade en chans. De respektive valaffisherna här ändrats med texten “Förlåt från framtiden. Vi borde ha satt klimatet först.” Greenpeace affischeringen genomfördes på natten 7 september, bara några dagar innan valet, i Stockholms innerstad, med fokus på områden kring Riksdagen och är en del av kampanjen "Klimatet först".

– Vi har valt att göra redigerade valaffischer för att få politiker och väljare att inse att de är idag vi behöver sätta klimatet först. Inte imorgon. Samtidigt som vår svenska valrörelse är i sin slutfas så visar mätningar att vi med dagens utsläppsnivåer går mot mer än en tvågradig uppvärmning av vår planet. Det innebär katastrofala konsekvenser för vår planet. Det borde både partier och väljare ha i åtanke före och efter valet, säger Rolf Lindahl, talesperson för klimatfrågor på Greenpeace.

Enligt demoskops senaste väljarundersökning visar det sig att klimat-och miljöfrågor nu har blivit den viktigaste valfrågan för väljare 2018.

– Att då som politiker inte sätta klimatfrågan högst upp på agendan både före och efter valet, är att inte lyssna på svenska folkets röster, avslutar Rolf Lindahl.

Valaffischeringen är en del av kampanjen “Klimatet Först” som Greenpeace driver fram till Riksdagens öppnande 25 september.

Foton och filmer från kvällen går att finna här:

Bilder på affischerna och från aktionen.

Kontakt
Chef för Greenpeace Sverige
Frode Pleym

070 728 04 47

Talesperson för klimatfrågor
Rolf Lindahl

070 397 58 70

Kommunikatör
Fanny Jönsson

070 283 30 36

Riksdagspartierna ber om ursäkt från framtiden

Taggar