Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Världens största isbjörn & cyklister protesterade för Arktis

Pressmeddelande - 16 september, 2013
En enorm isbjörn - 12,5 meter lång och 2,5 meter bred - protesterade idag tillsammans med 3000 personer på Londons gator mot exploatering av Arktis. Samtidigt deltog tusentals människor världen över i Ice Ride - världens första globala masscykeldemonstration för Arktis. I Sverige genomfördes Ice Ride i Stockholm, Göteborg, Malmö och Gävle. Demonstranterna krävde att oljeborrning i Arktis ska förbjudas och att området kring Nordpolen ska skyddas som en fristad för miljön.

Ladda ner bilder på isbjörnens protest i London. 
Läs mer om isbjörnen på Greenpeace UK:s hemsida

Ladda ner bilder från Ice Ride i Stockholm, Göteborg och Malmö här. 
Ladda ner bilder från Ice Ride världen över här.  

- Arktis hotas av klimatförändringarna, och det hotar oss alla, eftersom regionen fungerar som jordens kylskåp och påverkar vädermönster och havsströmmar världen över. Men Arktis hotas också av att oljejättar ser de smältande isarna som en affärsmöjlighet att borra efter mer olja. Det är en ond cirkel, för mer oljeförbränning snabbar på klimatförändringarna, säger Therese Jacobson, arktisansvarig på Greenpeace.

 - Det är därför som människor gick ut på gatorna i Sverige och över hela världen idag och krävde att oljeborrning i Arktis stoppas och att området kring Nordpolen skyddas som en fristad. Vi vill uppmärksamma allmänheten på vad det är som sker, säger Therese Jacobson.

- En oljeolycka i Arktis skulle vara en mardröm, eftersom det inte finns någon metod att sanera olja från isfyllda vatten. Shell och andra oljebolag, som är på jakt efter arktisk olja, måste stoppas från att spela en hänsynslös rysk roulette med detta mycket viktigt område och vårt klimat, säger Therese Jacobson.

Kontakt och mer information:
Therese Jacobson, arktisansvarig för Greenpeace: 073 670 85 30
Anna Havula, kommunikationsansvarig för Greenpeace:  070 201 44 86