Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Världens största palmoljeföretag ger efter för Greenpeace krav

Pressmeddelande - 5 december, 2013
Stockholm, 2013 - Wilmar International, världens största producent av palmolja, och tidigare framröstat som världens minst miljövänliga bolag av tidningen Newsweek, meddelade idag att man ger efter för Greenpeace krav och lovar att eliminera skövling av regnskog från sin produktion av palmolja.

Wilmar lovar i sin nya policy att de varken kommer använda eller köpa palmolja från företag som bidrar till skövling av regnskog. Företaget ställer också höga krav på mänskliga rättigheter och garanterar full spårbarhet ända till plantagen för all palmolja. De nya principerna kommer omedelbart att gälla för Wilmars egen verksamheten, och för underleverantörerna senast i slutet av 2015.

- Det här är goda nyheter, inte minst för Sumatras kvarvarande tigrar och orangutanger, och vi är väldigt glada att Wilmar gått med på våra krav. Som världens största palmoljeföretag har Wilmar en nyckelroll. Att företaget lovar att ändra sin praxis visar att trycket från stora kunder som Marabou, Freia och Unilever har haft effekt, och att dessa företag har ett större ansvar och inflytande än de ofta vill låtsas om. Vi uppmuntrar fler företag att aktivt engagera sig i att säkerställa hållbara leverantörer, säger Dr Erika Bjureby, skogsansvarig på Greenpeace Norden.

Greenpeace har i flera rapporter och aktiviteter påpekat att användare av palmolja måste kräva full spårbarhet och göra det möjligt för leverantörer att se till att produktionen inte leder till skövling av regnskog, torvmark eller utnyttjande av regionens människor och djurliv.

Palmoljesektorn är den enskilt största orsaken bakom regnskogsskövling i Indonesien. Wilmar har mycket att bevisa, och det finns flera färska exempel på omfattande förstörelse av regnskog i företagets namn. Greenpeace kommer nu noga följa genomförandet av Wilmars nya löften.

Läs Wilmar Internationals nya policy här

Läs rapporten ”License to Kill” om Wilmars palmolja och kopplingen till Marabou här

Pressfoton finns här:

Kontakt:
Dr. Erika Bjureby, skogsansvarig Greenpeace Norden, +47 47823154
Daniel Bengtsson,
kommunikationsansvarig, 070 300 95 10

Ämnen