Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Världskändisar stöder Greenpeace kamp för Arktis

Pressmeddelande - 21 juni, 2012
Rio de Janeiro, 21 juni 2012– Nio Oscarsvinnare, nio Golden Globe-vinnare, fyra Grammy-vinnare och ett flertal artister, skådespelare, modeskapare, forskare och företagsledare inleder idag en global kampanj tillsammans med Greenpeace för att skydda Arktis från oljeborrning och storskaligt industriellt fiske.

Syftet med kampanjen är att skapa en fristad för miljön i havsområdet omkring Nordpolen, där all industriell verksamhet ska vara förbjuden, samt ett förbud mot destruktivt fiske och oljeborrning i Norra Ishavet som helhet. Ett liknande skydd fick Antarktis 1991 efter en omfattande, global kampanj, ledd av Greenpeace.

- För mig är det galenskap att vi är beredda att åka till världens ände för att hitta de sista oljedropparna, när våra smartaste forskarhjärnor säger till oss att vi måste sluta med fossila bränslen om våra barn ska ha en framtid. Vid en viss tid och plats måste man ta ställning. Jag menar att tiden är NU och platsen är Arktis, säger Paul McCartney, som stöder kampanjen.

I sommar planerar oljebolaget Shell att borra fyra provbrunnar i två känsliga havsområden i Alaska. Även Gazprom är på väg ut i isfyllda och mycket svårarbetade vatten i ryska delen av Arktis.

Med sin kampanj vill Greenpeace mobilisera miljoner människor världen över – människor som vill skydda Arktis unika och mycket sårbara miljö från exploatering.

- När isarna smälter och militära truppförflyttningar plötsligt går norrut ”bakom ryggen” på oss, vore vi både galningar och idioter om vi inte reagerade. Det som händer är skrämmande och vi måste tillsammans se till att skydda Arktis, precis som vi skyddade Antarktis för tjugo år sedan, säger skådespelaren Lena Endre, en av de svenskar som stöder kampanjen.

Bakom kampanjen står även Gustaf Skarsgård, Hoffmaestro, Penelope Cruz, Robert Redford, Hugh Grant, Pedro Almodovar, Annie Lennox, Bryan Adams, Jude Law, Thom Yorke, Stella McCartney, Vivienne Westwood, Sir Richard Branson, Emily Blunt, Lucy Lawless, Javier Bardem, världens största pojkband One och några av Kinas mest kända musiker m.fl.

Läs mer:
Savethearctic.org
Mediebriefing

För mer information:
Therese Jacobson, expert på Arktisfrågor: 0722 26 07 84, @Therese_GreenP
Åsa Mendel-Hartvig, kommunikationsansvarig: 0703 03 36 49