Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Vattenfalls budgivning en skam för regeringen

Pressmeddelande - 22 september, 2015
Vattenfall bjuder idag ut den tyska brunkolsverksamheten till försäljning. Därmed tar bolaget nästa steg i den försenade försäljningsprocess som kritiseras hårt av Greenpeace och andra miljöorganisationer, politiska partier och finansexperter. Om anläggningarna säljs är risken stor att nya gruvor öppnas och att kraftverken drivs vidare under mycket lång tid istället för att avvecklas, vilket skulle ske om Vattenfall behåller dem. Resultatet kan bli ytterligare utsläpp av upp till 1,2 miljarder ton koldioxid, mer än tjugo gånger hela Sveriges årliga utsläpp.

– Det är en skam om regeringen tillåter denna försäljning, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige. För bara ett par dagar sedan stod vår statsminister i riksdagens talarstol och bredde ut sig om regeringens miljöarbete och att Sverige ska bli ett fossilfritt land. Om man blir fossilfri genom att sälja sina koltillgångar har man inte uppnått någon klimatnytta alls.

Bakgrunden till försäljningen är enligt Vattenfall att bolaget vill minska sina utsläpp och nå sina klimatmål. Detta har kritiserats hårt av Riksrevisionen. Myndigheten anser att denna inriktning inte leder till minskade utsläpp i verkligheten utan bara flyttar dem någon annanstans, vilket inte stämmer med bolagets direktiv.

För mer information kontakta:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, 070 542 08 90
Emma Hernborg, kommunikationsansvarig Greenpeace i Sverige, 070 362 36 13