Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Årets Greenpeace-julklapp: 3000 apor till klimatberedningen

Pressmeddelande - 20 december, 2007
Greenpeace kampanjchef Kathleen McCaughey överlämnade idag en 1x1.4 meter stor tavla föreställande ett berg av apor till klimatberedningen. Varje apa på tavlan är specialdesignad av en privatperson som är orolig för palmoljans roll i den ökande regnskogsskövlingen.

Greenpeace överlämnar årets julklapp, en 1x1.4 m stor tavla med ett berg av över 3000 unika apor, till klimatberedningen. Greenpeace vill att klimatberedningen rekommenderar att palmolja, som står bakom en stor del av regnskogsskövlingen, undantas från de svenska skattelättnaderna till biobränslen.

Greenpeace ber klimatberedningen, som i februari ska lämna rekommendationer till regeringens framtida klimatpolitik, att rekommendera att palmolja undantas från de svenska skattelättnader som går till alla biobränslen utan urskiljning.

- Årets Greenpeace-julklapp går till klimatberedningen för att uppmärksamma dem på att västvärldens efterfrågan på palmolja som biodrivmedel hotar klimatviktiga regnskogar, bland annat på Borneo där världens sista orangutanger kämpar för sin överlevnad, säger Kathleen McCaughey.

Under hösten har Greenpeace gett engagerade människor möjlighet att skapa sin egen apa att skicka till klimatberedningen. Över 3000 unika apor tronar på det virtuella apberg som Greenpeace nu även låtit göra en tavla av.

- Att som Sverige ge skattelättnader till företag som vill använda sig av palmolja som biodrivmedel, sänder en märklig signal till de länder som uppmanats, nu senast på Balimötet, att skydda sina skogar. Produktionen av palmolja leder nästan ofelbart till att fler ovärderliga och klimatviktiga regnskogar skövlas. Därför måste palmolja undantas från de svenska skattelättnaderna, säger Kathleen McCaughey.

Högupplösta bilder här


Se det virtuella apberget här


För mer information:
Kathleen McCaughey, kampanjchef för Greenpeace Stockholmskontor, 0702-35 08 86
Åsa Mendel-Hartvig, pressekreterare, 0703 40 54 14