Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Aktioner mot kolfartyg i Danmark och kraftverk i Polen

Pressmeddelande - 2 december, 2008
Samtidigt som FN-toppmötet om klimatfrågor i polska Poznan inletts, genomför Greenpeace på olika håll i Europa flera aktioner riktade mot kolkraftverk och koltransporter. Strax söder om Stora Bält-bron i Danmark genomför svenska och internationella Greenpeaceaktivister en aktion det 300 meter långa fartyget Hanjin Imabari, som är på väg med en last av kol från Sydafrika till Nordeuropas största kolterminal, kolkraftverket Enstedværket i Aabenraa.

Klättrare tar sig upp i kolkraftverket i Paltnòw i Polen.

Kol är det mest klimatskadliga bränsle som existerar, och kolenergiproduktion är en central faktor för förändringarna av planetens klimat.

150 km från Poznan, där FN:s klimatförhandlingar just har startat, blockerar Greenpeaceaktivister ingången till kolkraftverket i Paltnòw. Samtidigt begav sig fyra klättrare upp mot toppen utav en av skorstenarna. Polen som är värdland för klimatkonferensen, får 93 procent av sin elektricitet från kolkraft.

Anders Hellberg, Greenpeace talesperson i klimatfrågor, på plats i Poznan kommenderade det hela såhär:

- Aktionerna är en tydlig signal till delegaterna här i Poznan. Alla siktar på ett globalt avtal i Köpenhamn nästa år, men då är det dags att riktiga klimatförhandlingar ersätter den seminarieverksamhet vi sett det sista året.

Aktionerna i Danmark och Polen är två led i en större internationell kampanj mot världens massiva bruk av kol för produktion av elektricitet. Trots att kol är det absolut mest klimatskadliga bränsle som existerar, och släpper ut mer koldioxid per energienhet, är 40% av den sammalagda globala elektricitetsproduktionen (och 50% av den danska) producerat med kol som bränsleråvara.