Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Aktivister fortsätter protest mot kärnkraft i svenska vatten

Pressmeddelande - 17 november, 2009
De sex aktivister som igår bordade fraktfartyget Happy Ranger i Fehmarn Bält mellan Danmark och Tyskland fortsätter sin protest ombord – nu i svenska vatten. Kaptenen på fraktfartyget, som transporterar ånggeneratorer, en central komponent för den reaktor som nu byggs i finska Olkiluoto, har valt att inte tillkalla Kustbevakningen för försöka plocka bort aktivisterna som fortsätter mot Finland.

Aktivister från Greenpeace fartyg Arctic Sunrise bordade idag fraktfartyget Happy Ranger i Fehmarn Belt mellan Danmark och Tyskland. Fartyget fraktar centrala komponenter från den franska kärnkraftskoncernen AREVA och på väg till kärnreaktorn Olkiluoto 3 som just nu konstrueras i Finland.

- Kaptenen på Happy Ranger har tydligen bestämt sig för fortsätta med oss ombord och vi är fast beslutna att fortsätta protesten hela vägen till Olkiluoto. Under natten har vi turats om att hålla vakt, säger Lauri Myllyvirta, Greenpeace talesperson och en av aktivisterna ombord på Happy Ranger

Under natten har Happy Ranger rundat Sveriges sydspets och är nu på väg norrut utmed kusten. När aktivisterna vaknade i morse var sovsäckarna fulla med vatten. Som tur är håller havsvattnet fortfarande en temperatur på åtta grader.

- Nu är fokus på att hålla värmen så att vi kan stanna de 40 timmar transporten har kvar till Finland, säger Lauri Myllyvirta.

Reaktorn Olkiluoto 3 beställdes 2003 av konsortiet Industrins kraft AB, med Fortum, Stora Enso och UPM Kymmene som stora ägare. Projektet såldes in hos den finska riksdagen som lösningen på Finlands problem att minska sina kolidioxidutsläpp i enlighet med Kyotoprotokollet, men istället har projektet lagt en död hand över alla klimatåtgärder. Om Sverige bygger ny kärnkraft riskeras även vår omställning till förnybara energi och energieffektivisering.

Bilder finns här.
Bakgrund:
Greenpeace-aktion mot ny nordisk kärnkraft - aktivister bordar fartyg och varnar Sverige för att upprepa Finlands misstag

För mer information kontakta:

, Greenpeace pressekreterare, 070 608 74 83
Lauri Myllyvirta, Greenpeace talesperson och en av aktivisterna ombord på Happy Ranger går att nå för intervjuer. Kontakta Jan Isakson.
Ludvig Tillman, Greenpeace talesperson i energi- och klimatfrågor, ombord på Arctic Sunrise, 070 271 64 37, sat: +31 207 122 616, +870 764 596 089.
Martina Krüger, Greenpeace koordinator i energi- och klimatfrågor, 070 550 29 13

Ämnen
Taggar