Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace: Alliansen ignorerar viktiga miljöfrågor

Pressmeddelande - 23 augusti, 2006
De viktigaste miljöfrågorna avgörs idag i EU. Två av de viktigaste frågorna som avgörs på EU-nivå saknas helt i alliansens valmanifest.

Kärnkraftverket i Forsmark drabbades i juli 2006 av en allvarlig incident som i värsta fall hade kunnat leda till en härdsmälta.

Just nu står kemikaliefrågan på högkant i EU:s arbete. Antingen får vi en lagstiftning som med hjälp av bl. a substitutionsprincipen skyddar människor och miljö eller så får vi en urvattnad lagstiftning dikterad av kemikalieindustrins intressen. Frågan är inte avgjord. Tre moderata EU-parlamentariker har bekänt färg och i EU gått emot substitutionsprincipen. Om vi ska få igenom substitutionsprincipen så krävs ett omedelbart agerande i EU av en svensk regering efter valet.
Därom står det inget i alliansens valmanifest.

Stora kemiföretag försöker idag få in allt fler kemikalieresistenta genmodifierade grödor i EU. Några länder – hittills inte Sverige – förbjuder miljö- och hälsofarliga GMO i det egna landet. Inte heller om detta står det något i alliansens valmanifest.

Däremot finns det formuleringar som öppnar för ännu större kärnkraftsvänlighet efter 2010 och för fortsatta effekthöjningar de närmaste åren. Det är inte en politik för hållbar utveckling.