Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Amazonas fortsätter att skövlas

Pressmeddelande - 19 maj, 2005
Den brasilianska regeringen har inte lyckats stoppa skövlingen av Amazonas. Enligt ny statistik från brasilianska myndigheter fortsätter regnskogen att skövlas närmast okontrollerat. Det senaste året, räknat från augusti 2003 till augusti 2004, uppskattar regeringen att 26130 kvadratkilometer skog försvunnit, en yta stor som Belgien. Det motsvarar en avverkningstakt på sex fotbollsplaner i minuten och är näst värsta året hittills i Brasiliens historia.
Det är tydligt att den brasilianska presidenten Lula da Silvas administration misslyckats med att vända trenden och stoppa förstörelsen av Amazonas skogar. Den brasilianska regeringen har visserligen gjort framsteg i skapandet av skyddade områden. Men en genomsnittlig skövling på över 23000 kvadratkilometer de senaste tre åren är i längden ohållbart och långt ifrån acceptabelt, säger Anders Hellberg, Greenpeace skogskampanj.

Trots att regeringen under 2004 presenterade en handlingsplan för att komma till rätta med problemet har resultaten låtit vänta på sig. Närmare hälften av avskogningen skedde i delstaten Mato Grosso, där en tredjedel var auktoriserad av myndigheterna. Resten, över 8000 kvadratkilometer, var resultatet av illegala avverkningar.

- Olagligt skogsbruk och ett expanderande jordbruk är de främsta orsakerna till förstörelsen. Lulas regering har skapat en omöjlig ekvation när den å ena sidan arbetat fram en handlingsplan för att stoppa skövlingen och å andra sidan gör allt för att expandera jordbruket som är en viktig inkomstkälla för landet, säger Paulo Adario, Greenpeace kampanjkoordinator i Amazonas.

- Regeringen måste genast sätta stopp för de olagliga skogsavverkningarna, förlägga jordbruket till områden som redan är avskogade och effektivt implementera den handlingsplan man arbetat fram just i syfte att hindra förstörelsen, säger Paulo Adario.

Ämnen
Taggar