Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Bråtaskogen blir till en schweizerost

Pressmeddelande - 10 november, 2004
(Debattartikel i Göteborgsposten) Göteborg 10 november 2004 - I vintras antogs ett program för skydd av värdefulla tätortsnära naturområden i Göteborgsregionen. I programmet ingår bland annat den riksbekanta Bråtaskogen i Härryda där det våren 2002 genomfördes avverkningar i skogen under protest, i ett område som utgör en viktig länk mellan Bråtaskogens mest värdefulla delar. Länsstyrelsen i Västra Götaland medgav detta
Nyligen har länsstyrelsen åter tillåtit avverkningar i Bråtaskogen som berör skog med höga natur- och friluftsvärden. Avverkningarna går stick i stäv med rekommendationerna i länsstyrelsens egen nypublicerade reservatsutredning. Avverkningarna bidrar till ökad fragmentering av skogen, en sönderhuggning som håller på att förvandla Bråtaskogen till en schweizerost. Det är svårt att förstå hur länsstyrelsen resonerat. Självklart borde man ha följt rekommendationerna i den egna reservatsutredningen och den remissbehandling som nu pågår. Rimligt hade varit att ge hela det skyddsvärda skogsområdet ett reservatsskydd.

Måste bevaras
Bråtaskogen är viktig inte bara för naturvård och friluftsliv i regionen, utan också i ett nationellt perspektiv. Riksdagen har förbundit Sverige i internationella konventioner och satt svenska miljömål att bevara levande skogar och säkra den biologiska mångfalden av växter och djur. För att klara detta bedömer forskare att minst tio procent av landets produktiva skogsmark måste skyddas från skogsbruk. Idag finns endast fem procent skog med höga naturvärden kvar. Denna måste - till att börja med - bevaras. Dessutom måste gamla skogar som är på väg att utvecklas till naturskogar sparas, annars når vi aldrig tio procent skyddad skog. Stora delar av Bråtaskogen har idag antingen höga eller snabbt utvecklingsbara naturvärden som självklart måste sparas.

Svårt att skydda skog
Länsstyrelsens agerande skapar en stor oro för Bråtaskogens framtid och för det regionala skyddsprogrammet. Den sorgliga utvecklingen visar också brister i det statliga skogsskyddet i stort. Det är svårt att skydda skog i Sverige. Detta trots upprättade skyddsprogram och ökade anslag. Sverige fick nyligen svidande internationell kritik på denna punkt av OECD. För att kunna nå riksdagens miljömål och öka skogsskyddet till en nivå så att den biologiska mångfalden långsiktigt säkerställs måste anslagen öka och mer personal anställas på länsstyrelserna.

Fortsätter skogsavverkningarna hotas Bråtaskogen och andra skyddsvärda skogar. På sikt förvandlas de till utarmade skogstrakter som varken gynnar växter och djur eller människan. En sådan utveckling ligger inte i linje med vare sig Sveriges åtaganden att bevara biologisk mångfald eller en hållbar utveckling. En sådan utveckling skulle minska vår livskvalitet. I den kommande propositionen om miljömålen har regeringen en möjlighet att stärka skogsskyddet. Men långt innan dess måste Länsstyrelsen i Västra Götaland ge Bråtaskogen ett fullständigt och långsiktigt skydd.