Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Enad klimatrörelse samlad mot norsk oljeborrning i Arktis

Pressmeddelande - 1 augusti, 2017
Lofoten, Norge, 1 augusti 2017 – Greenpeace fartyg Arctic Sunrise ligger nu ankrad vid Lofoten i Norge för att delta under ett läger som samlar en enad miljörörelse för ett oljefritt Arktis.

– Den norska regeringen har för första gången på 20 år öppnat för ny oljeborrning i Arktis. Bland bolagen som fått tillstånd att borra återfinns Statoil och svenska Lundin Petroleum som i och med detta kommer att ha världens nordligaste oljebrunn. Idag visar vi att det finns ett globalt motstånd mot den här typen av klimatskadliga aktiviteter, säger Daniel Bengtsson, kommunikationschef Greenpeace Norden på plats i Lofoten

Greenpeace kommer, tillsammans med den norska miljöorganisationen Natur og Ungdom, möta norska regeringen i domstol i Oslo i november. Norska regeringen ska då stå till svars för att de, efter att de skrivit på Parisavtalet, öppnat upp helt nya områden i Arktis för oljeborrning.

Samlade i Lofoten, tillsammans med 400 aktivister från Natur og Ungdom, finns representanter för flera liknande klimatrelaterade rättsfall runt om i världen:

Our Children's Trust står bakom Juliana v US och består av 21 ungdomar, mellan 10 och 21 år gamla, som stämmer Donald Trump’s regering i federal domstol.

KlimaSeniorinnen, en grupp bestående av fler än 770 schweiziska kvinnor, 65 år och äldre, som stämmer den schweiziska regeringen på liknande grunder.

Efter en vecka i Lofoten kommer Arctic Sunrise fortsätta norrut till Barents hav där det norska statliga oljebolaget Statoil planerar att borra efter olja i området Korpfjell, där även Lundin Petroleum äger andelar. Detta är det nordligaste området licensierat av Norge – någonsin, 400 km från land, nära iskanten och viktiga områden för sjöfåglar.

 Foton från Lofoten och skeppsturen finns här

Briefing gällande den kommande klimaträttegången (engelska)
Briefing
 gällande oljeborrning i Barents hav (engelska)

För kontakt i Lofoten:

Daniel Bengtsson, kommunikationschef, Greenpeace Nordic.
Mobile: +4670 300 95 10

Our Children’s Trust: Kelsey Juliana och Kiran Oommen, målsägande, Juliana v U.S.

Senior Women For Climate Protection (KlimaSeniorinnen): Anne Mahrer och Rosmarie Wydler-Wälti

Natur og Ungdom:  Ingrid Skjoldvær, aktivist och ledare

 

Taggar