Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ett beklagansvärt beslut – men kärnkraften avgörs i valet

Pressmeddelande - 17 juni, 2010
Beslutet att öppna för ny kärnkraft som idag fattades av Sveriges riksdag är ett av de mest anmärkningsvärda energipolitiska beslut som tagits i vårt land. - Det är ett beklämmande, beklagligt resultat eftersom Sverige har fantastiska förutsättningar för förnybar energi, både naturligt och tekniskt. Men en knapp majoritet av riksdagsledamöterna visar att man varken tar kärnkraftens miljörisker på allvar eller litar på den enorma potentialen för svensk förnybar energi, säger Ludvig Tillman, Greenpeace talesperson i energifrågor. - Oavsett resultatet idag, räknar vi med att debatten bara börjat. Båda blocken har varit tydliga med att den här frågan kommer att avgöras i valet. Nu ställs två väldigt tydliga alternativ emot varandra.
De borgerliga riksdagsledamöterna röstade med knapp majoritet ja till att Sverige ska öppna för ny kärnkraft. Oppositionen röstade emot.

Centerpartiet, vars traditionellt kärnkraftskritiska ledamöter röstade ja för att man tror att det ändå inte byggs ny kärnkraft, ska samsas med Folkpartiet, som å sin sida gärna framhäver att detta bara är början - kärnkraft ska successivt utgöra en allt större del av energimixen, och taket på tio nya reaktorer får gärna tas bort. Två partier inom samma koalition har sålunda helt skilda uppfattningar om kärnkraftens framtida roll.

- Centerpartisterna Eva Selin-Lindgren och Solveig Ternström röstade nej och visade prov på mod och integritet, men även att man har en förnuftig syn på energiförsörjning. Fler Centerpartister borde likt dessa två stått upp för sitt kärnkraftsmotstånd istället för att låta partipiskor och kortsiktiga maktanspråk styra deras val, säger Tillman.

- Nu när EU ska börja diskutera en ny energipolitisk vision för 2050, vill Sveriges riksdag cementera fast oss i ett kärnkraftsberoende som riskerar att bestå århundradet ut.

- Inför valet i höst kommer vi att efterlysa en färdplan av samtliga partier i båda politiska blocken. Vi vill se vilken väg man tror ska leda fram till energisystem som baseras på 100 procent förnybar, effektiv energi, avslutar Ludvig Tillman.

Kontakt

, talesperson i energifrågor, 070 271 64 37
, pressekreterare, 070 340 54 14

Ämnen
Taggar