Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ett beslut – 100 000 år av konsekvenser

- Aktivister utanför miljödepartementet

Pressmeddelande - 22 mars, 2010
Ett femtontal Greenpeace-aktivister placerade idag 40 kärnavfallstunnor utanför miljödepartementet. Idag avser den svenska regeringen att lägga fram sitt omdiskuterade förslag om ny kärnkraft.

Ett femtontal Greenpeace-aktivister placerade idag 40 kärnavfallstunnor utanför miljödepartementet.


- Regeringens sätt att stressa igenom dessa lagförändringar är demokratiskt tveksamt. Det sker trots ett stort internt motstånd, det bryter mot Alliansens egna vallöften och har fått kritik från lagrådet som inte anser sig fått tid att behandla frågan tillräckligt.

- Alliansens överenskommelse vilar dessutom på att inga subventioner ska ges till ny kärnkraft, men regeringen har inte ens kunnat definiera vad de avser med en ”subvention”, säger Ludvig Tillman, talesperson i energifrågor på Greenpeace.  

Propositionen innebär att förbudet mot ny kärnkraft tas bort. Samtidigt försvinner politikernas centrala verktyg för att ställa om energisystemet - möjligheten att besluta om att ersätta kärnreaktorer med andra mer hållbara alternativ. Frågan avgörs i riksdagen den 17 juni.

- Om riksdagsledamöterna röstar ja till ny kärnkraft är det ett beslut med 100 000 år av konsekvenser. Det är absurt att vi använder oss av kärnkraft trots att vi idag inte vet vad vi ska göra med avfallet. Ny kärnkraft innebär tusentals ytterligare ton högaktivt kärnavfall som är extremt långlivat, säger Tillman.

Genom satsningar på energieffektiviseringar och förnybar elproduktion går det att ersätta kärnkraften i Sverige. Men trots att det är möjligt fattas fortfarande de långsiktiga energipolitiska beslut som slår fast vägen mot 100 procent förnybart och därmed tydliggör spelreglerna för energimarknadens aktörer.   

- Förnybart kan leverera den el Sverige behöver, på ett hållbart och flexibelt sätt. Att öppna för kärnkraft är inte bara onödigt, det är att gå bakåt istället för framåt mot målet om en miljövänlig, trygg energiförsörjning, säger Tillman.

För mer information:
, Greenpeace talesperson i energifrågor
0702-716 437
, pressekreterare
0703-405 414

www.stallomsverige.se

Ämnen
Taggar