Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Fagerviks ägare vägrar diskutera med Greenpeace

Pressmeddelande - 6 juni, 2002

Greenpeace aktion mot oljeboven M/S Fagervik i Norrköpings hamn går idag in på sitt tredje dygn. Under onsdagen grep polisen en finländsk aktivist som suttit i fartygets mast och en svensk kvinna som försökte ta sig ombord. Polisen försökte på eftermiddagen och kvällen få igång förhandlingar mellan fartygets tyske ägare, JönssonNova-bolagen och Greenpeace. Både ägaren och JönssonNova-bolagen vägrar dock att komma till diskussioner med Greenpeace. Därmed är det upplagt för fortsatt konflikt kring Fagervik.

- Vårt krav är att fartyget ska bort från Östersjön, säger Stuart Thomson från Greenpeace. Det är både ett logiskt och realistiskt krav. Östersjöns tillstånd är så allvarligt att man måste utvisa fartyg som innebär stor risk för oljeutsläpp. Vi är beredda att diskutera med företaget och ägaren för att se hur det kan lösas, men utan samtal går det naturligtvis inte.

Fagervik ertappades förra året med att släppa ut en stor mängd olja i Östersjön. Tingsrätten har fastslagit att oljan kom från Fagervik, men kaptenen och maskinchefen gick fria eftersom det inte kunde bevisas att utsläppet var avsiktligt. Vid 8-tiden i tisdags morse blockerade ett 15-tal Greenpeaceaktivister Fagervik i Norrköpings hamn. Fyra aktivister satt i fartygets mast och var fastkedjade på däck. Runt Fagervik lades en oljeläns samt flera gummibåtar med aktivister för att hindra fartyget att lämna hamnen. Natten till onsdagen greps två aktivister från Tyskland och Australien, och ytterligare två aktivister, från Sverige och Finland, greps senare under dagen. Alla fyra är misstänkta för olaga intrång.

Utanför Norrköpings hamn ligger Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior, som befinner sig i Östersjön under tre veckor i juni för att arbeta med Greenpeace Östersjökampanj. Aktivisterna som deltar i aktionen kommer bland annat från Sverige, Finland, Norge, Storbritannien, Tyskland, Nya Zealand, Australien, Italien, Ghana, Argentina, USA och Malta.

- Vi måste få bort oseriösa fartyg från Östersjön, de ska inte kunna komma undan med att säga att utsläppet inte var avsiktligt. Att JönssonNovabolagen inte ens vill diskutera med oss och hotar med skadestånd visar tydligt branschens inställning. Det är dags att införa ett särskilt körkort för Östersjön, säger Stuart Thomson.

Varje år sker mellan 1000 och 2000 oljeutsläpp från fartyg som gör rent sina tankar och maskinrum i Östersjön. Detta har bidragit till att Östersjön är ett av världens mest förorenade hav, med tre gånger högre halter av olja och andra fossila kolväten än Nordsjön. Oljeutsläppen får allvarliga konsekvenser på både kort och lång sikt för fågelliv, marina organismer och havsbottnar. Östersjön är på grund av sin låga vattengenomströmning extra känsligt för föroreningar, och FN-organet IMO, International Maritime Organisation, har klassat Östersjön som ’Special Area’. Svensk lagstiftning förbjuder i princip alla utsläpp av olja i Östersjön, men trots detta fortsätter fartyg att dumpa olja.

- Fartyg som Fagervik borde inte få segla på något hav, men Östersjön är särskilt känsligt och dessutom ett av de mest förorenade haven i världen. Därför är det särskilt illa att oljebovar tillåts i Östersjön, säger Thomson.

För att skydda Östersjön mot oljedumpning kräver Greenpeace:
· Östersjökort: Sverige och andra östersjöländer inför krav på särskild behörighet för fartyg i östersjötrafik.
· Ekonomiskt ansvar:fartygens ägare och shipping-branschen som helhet måste förutom höga böter tilldelas det fulla ekonomiska ansvaret för oljedumpningens effekter, oavsett om uppsåt kan bevisas eller ej.
· Agerande från branschen: i väntan på lagstiftning måste alla företag som är
verksamma med fartygstransporter i Östersjön sluta anlita fartyg och företag som tidigare gjort sig skyldiga till dumpning eller som inte uppfyller mycket högt ställda krav på säkerhet, kompetens och utbildning.

Taggar