Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Falska löften om A-vitaminris

Pressmeddelande - 9 februari, 2001
Genmanipulerat så kallat ”Gyllene Ris” kan inte lösa problemen med undernäring i utvecklingsländerna, hävdar Greenpeace.
Bioteknikindustrin påstår att detta ris, som innehåller A-vitamin, skulle kunna rädda tusentals barn från blindhet och miljontals undernärda människor från sjukdomar på grund av brist på A-vitamin. De första kornen av riset levererades förra månaden till International Rice Research Institute på Filipinerna för att korsas med lokala rissorter.

Syngenta, en av världens ledande bioteknikföretag och tillverkare av bekämpningsmedel, äger också många av patenten på det ”Gyllene Riset”. Företaget hävdar att en enda månads försening av marknadsföringen av det ”Gyllene Riset” skulle kunna orsaka att 50.000 barn blir blinda. Men Greenpeaces uträkningar visar att en vuxen person måste äta cirka 9 kg kokt ris för att tillgodose det dagliga behovet av A-vitamin (enligt Världshälsoorganisationens rekommendation) Ett normalt intag av det ”Gyllene Riset” skulle i bästa fall sörja för åtta procent av det dagliga A-vitaminbehovet. En ammande kvinna skulle behöva äta minst ca 18 kilo kokt ris per dag. (1)

– Vi har räknat om företagets siffror om och om igen. Hela det här projektet baseras faktiskt på vad som endast kan karakteriseras som avsiktligt bedrägeri. Det finns inga bevis på att riset kan ge några betydande vitaminfördelar. Vi kan inte förstå att seriösa forskare och företag kunnat göra detta, säger Greenpeace Nordens kampanjansvariga, Pernilla Svenberg.

Rockefeller Foundation, en av huvudsponsorerna bakom det ”Gyllene Riset” vidhåller sitt huvudsakliga stöd för projektet. Men ordföranden Gordon Conway skriver i ett brev till Greenpeace Storbritannien den 22 januari i år: ”[…] marknadsföringen för det Gyllene riset har gått för långt. Industrins reklam och media generellt verkar glömma bort att detta är en forskningsprodukt som behöver avsevärt mer utveckling innan den kommer att vara tillgänglig för bönder och konsumenter. (2)

De europeiska marknaderna har på ett tydligt sätt förkastat genmanipulerade produkter, och konsumenter världen över vill inte ha dessa produkter i sin mat. Detta har lett till att bioteknik industrin desperat letar efter andra marknader, menar Pernilla Svenberg.

Genmanipulerat ris inriktar sig inte på de underliggande orsakerna till A-vitaminbrist. Den enda långsiktiga lösningen är att arbeta mot fattigdom och alla får allsidig och hälsosam kost. Enligt näringsexperten Dr Marion Nestle krävs mat med tillräckligt med fett och protein för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig betakaroten och omvandla det till A-vitamin. I det korta perspektivet är åtgärder som vitaminpiller och livsmedelsberikning billiga och effektiva. Att stödja användningen och tillgången till livsmedel som är naturligt rika på vitamin A, som röd palmolja, hjälper också till.

– Det ”Gyllene Riset” har presenterats som en snabb lösning på ett globalt problem. Det är det inte. Men den penningdrivna propagandan omkring produkten undantränger försök att genomföra existerande effektiva och hållbara lösningar, tillägger Pernilla Svenberg.

Fotnoter

(1) Greenpeaces rapporter ”Vitamin A: Natural Sources vs Golden Rice” och ”The false promise of GE rice” finns tillgängliga på www.greenpeace.org~geneng/
(2) Se www.greenpeace.org~geneng/