Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Finlands kärnkraftsfiasko tilltar

Pressmeddelande - 1 juli, 2010
Trots det finansiella och säkerhetsmässiga fiaskot med det pågående reaktorbygget i Olkiluoto, röstade det finländska parlamentet idag igenom planer för två ytterligare reaktorbyggen. - De finländska riksdagsledamöterna begår samma historiska misstag som de svenska gjorde för två veckor sedan. Byggs dessa reaktorer kommer Finland bli det land som producerar mest radioaktivt avfall per person i världen. Och precis som i resten av världen har inte heller Finland någon lösning på problemet, säger Ludvig Tillman, talesperson i energifrågor på Greenpeace.

Utanför det Finska parlamentet placerade Greenpeace ett ”Monument till själviskheten” - ett fyra ton tungt granitblock där namnen på de ledamöter som röstade för att tillåta nya reaktorer kommer att graveras in och likt det radioaktiva avfallet finnas kvar 100 000-tals år framöver.

Share

Det floppartade, pågående reaktorbygget i Olkilouto beräknas bli minst 27 miljarder kronor dyrare än budgeterat, mer än 4 år försenat, och har av den finska strålsäkerhetsmyndigheten STUK fått tusentals säkerhetsanmärkningar. Som en följd av de exploderande kostnaderna anser nu kreditinstitutet Standard & Poor att riskerna med utlåning till den franska kärnkraftskonstruktören Areva höjts avsevärt, och nedgraderat jättekoncernens kreditbetyg.

- Det finländska flopprojektet är ett facit för Finland och Sveriges politiker, säger Tillman. Men precis som i Sverige har en majoritet av de finska parlamentarikerna lurats
att rösta för mer kärnkraft, trots starkt opinionsmotstånd.

I Finland stödjer endast 20 procent två nya kärnreaktorer. I Sverige visar den senaste SOM-undersökningen att bara 19 procent av svenskarna vill satsa på att bygga fler reaktorer i Sverige än de som redan finns. Varken i Finland eller Sverige är de nya rektorerna som påtalas nödvändiga för det inhemska el-behovet utan byggs för en teoretisk exportmarknad.

- Både i Sverige och Finland står våra politiker inför ett energivägval. Men istället för att starta en  långsiktig, hållbar omställning till 100% förnybar energi, tycks politikerna mest hörsamma särintressen inom industrin som spekulerar kring framtida exportvinster från kärnkraftsel. Finska politiker gör precis som de svenska: ekonomiska och miljömässiga risker, samt mängder med framtida kärnavfall, lämnas åt elkonsumenter och framtida generationer att hantera, säger Tillman.


I eftermiddag väntas Uppsala tingsrätt meddela domen mot de 29 utländska Greenpeace-aktivister som åtalades som följd av den fredliga aktionen vid Forsmark, som genomfördes med anledning av den svenska kärnkraftsomröstningen.

Kontaktuppgifter

Kontakt:
Ludvig Tillman, talesperson, energifrågor, Greenpeace 0702716437
Jesper Liveröd, pressekreterare, 0703405414

Ämnen
Taggar