Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Fortsatt protest mot brister i ny kärnreaktor

-sex aktivister i byggkran kräver alla papper på bordet

Pressmeddelande - 29 maj, 2007
De sex klättrare som tidigt i går morse tog sig upp i en 100 meter hög lyftkran vid bygget av Olkiluoto 3 fortsätter sin protest mot fuskbygget. Uppe i kranen har de hittat ett hålrum som skyddar dem från det lynniga vädret präglat av åskskurar.
Finlands femte kärnreaktor har forcerats fram med en helt orealistisk tidsplan och budget, vilket lett till att man kompromissat med säkerheten.

- Vi har till och med sett hur säkerhetsföreskrifter ändrats för att man ska spara tid och pengar. Det är en säkerhetskultur som är helt oacceptabel i ett kärnkraftsprojekt. Därför vill vi nu att beställaren Industrins kraft, TVO, lägger alla kort på bordet och gör alla dokumenterade brott mot föreskrifterna offentliga, säger aktivisten Lauri Myllyvirta, på telefon från sin plats 70 meter upp i kranen.

 Eftersom huvudentreprenören franska Areva får stå för alla extra kostnader utöver det fasta pris på 3,3 miljarder euro som utlovats, gör företaget allt för att tänja på regelverken för att minska kostnaderna. Misstagen och slarvet är omfattande. Igår avslöjade den finska tillsynsmyndigheten Strålsäkerhetscentralen, STUK, att de registrerade brotten mot de säkerhetsföreskrifter och standarder som ska garantera säkerheten i den färdiga reaktorn nu är uppe i 1500 stycken. Det är 500 fler än vad som tidigare rapporterats.

 Greenpeace har bett om ett möte med konsortiet Industrins kraft, TVO, som beställt Olkiluoto 3, där bland annat Fortum och Stora Enso är stora ägare.

- TVO har svarat att de inte är intresserade av något möte. De vägrar helt enkelt att kommentera vår kritik, utan hävdar bara att vi har fel. Det vore mycket intressant att veta exakt vad de anser är fel i kritiken eftersom den bygger på tillsynsmyndigheten STUK:s dokumentation, säger Martina Krüger, talesperson i energifrågor på Greenpeace.

Alla aktivister som greps under gårdagen var vid sextiden igår frigivna.


Mer information om de många turerna runt den kritiserade Olkiluoto-reaktorn finns på:
http://www.greenpeace.org/sweden/kampanjer/karnkraft/olkiluoto

Ämnen
Taggar