Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Fortum struntar i kärnkraftslag

Pressmeddelande - 25 april, 2007
Fortum vill förlänga livstiden för kärnkraftsreaktorerna i Lovisa i Finland från 30 till 50 år - trots att de inte uppfyller säkerhetskraven.
Greenpeace varnar inför 21-årsminnet av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl att den nonchalanta finländska inställningen till kärnkraftens risker hotar förvandla Finland till en lustgård för kärnkraftsindustrin. Greenpeace kräver att Fortum och strålsäkerhetscentralen presenterar en plan för hur kärnkraftsreaktorerna i Lovisa ska avvecklas.

- Fortum verkar betrakta hela tillståndsförfarandet som ren och skär teater. Bolaget medger att reaktorerna i Lovisa inte till alla delar uppfyller de krav som ställs i finsk lagstiftning. Trots det verkar Fortum utgå från att det är självklart att myndigheterna beviljar ett nytt driftstillstånd för ytterligare 20 års tid. Fortum har redan tecknat på ett nytt avtal för leveransen av kärnbränsle för nästa år, trots att kärnreaktorernas driftstillstånd löper ut vid årsskiftet, kritiserar programchef Harri Lammi.

- Reaktortryckkärlens strålningsskörhet har förorsakat problem vid kärnkraftverket i Lovisa redan en längre tid. Försprödningen kan i värsta fall förorsaka sprickor i tryckkärlet som ett resultat av snabba temperaturväxlingar under högt tryck. Kärnkraftverkets säkerhetssystem har inte planerats för att klara av sprickor i tryckkärlet, vilket innebär att följderna av en eventuell olycka skulle bli allvarliga. Kärnreaktorer som har prickats för liknande problem har stängts i Tyskland och USA, konstaterar klimatansvariga Kaisa Kosonen i sitt utlåtande till handels- och industriministeriet.

Greenpeace har bett Fortum delge information om kärnreaktorernas tillstånd i Lovisa, men bolaget har vägrat lämna ut uppgifter om de säkerhetsbrister som har uppdagats. Greenpeace betraktar Fortums mörkläggning av utredningarna som alarmerande. De sovjetiska kärnreaktorerna i Lovisa har prickats för en lång rad brister i säkerheten. Trots det har kärnkraftverket fått fortsätta sin verksamhet.

- Finland hotar nu förvandlas till en vasallstat för den europeiska kärnkraftsindustrin där allt är tillåtet. Tillstånden för kärnreaktorerna beviljas på lösa boliner, vilket byggnadstillståndet för den nya EPR-reaktorn i Olkiluoto redan illustrerade. Kärnkraftsavfallet dumpas i den finska berggrunden och den diffust formulerade finska gruvlagen lockar till sig bolag som vill grunda urangruvor i Finland. Är detta den utveckling vi vill gå in för, frågar sig Harri Lammi.

Greenpeaces programchef Harri Lammi deltar i en debatt om kärnkraften i Lovisa i morgon på den internationella Tjernobyldagen. 

Ämnen