Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Fundia väljer bort Fagervik

Pressmeddelande - 11 juni, 2002

Vid ett möte idag mellan stålföretaget Fundia och JönssonNova-bolagen, som befraktar fartyget M/S Fagervik, har Fundias VD Kimmo Väkiparta framfört att Fundia inte önskar att deras produkter fraktas på Fagervik. Det meddelade Väkiparta till Greenpeace idag. Fundia exporterar stålprodukter till Storbritannien och har ett avtal med JönssonNova-bolagen. Avtalet, som löper ut 2003, ger JönssonNova-bolagen rätt att bestämma vilket fartyg som ska användas vid transporterna.

– Fundias budskap till JönssonNova-bolagen är solklart, men naturligtvis önskar Greenpeace att de gått ännu längre, säger Frode Pleym kampanjansvarig på Greenpeace. Det är bra att företag tar ansvar när lagstiftningen inte räcker till, vilket JönssonNova-bolagen borde gjort för länge sedan. Vi hoppas att fler företag väljer bort Fagervik och ställer högre krav på vilka andra fartyg som används för att frakta deras produkter på Östersjön.

Greenpeace blockerade under förra veckan M/S Fagervik i Norrköpings hamn. Greenpeace kräver att Fagervik lämnar Östersjön för gott eftersom fartyget gjort sig skyldigt till ett stort utsläpp av olja utanför Västervik 2001. Kaptenen, ägaren och maskinisten ombord på Fagervik blev frikända i Norrköpings tingsrätt, eftersom åklagaren inte kunde visa att utsläppet var avsiktligt. JönssonNova-bolagen och fartygets ägare har vägrat att diskutera med Greenpeace och i fredags eskorterades Fagervik ut från Norrköpings hamn av ett stort polispådrag.

Ännu på tisdag eftermiddag satt två Greenpeace aktivister i häkte, sju dagar efter att de greps misstänkta för grovt olaga intrång. Aktivisterna hade kedjat fast sig i reling och mast på Fagervik. 

Taggar