Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Fyra Greenpeace aktivister inför rätta idag för aktion mot oljeutsläpp

Pressmeddelande - 27 juni, 2002

Idag startar rättegången inför Norrköpings tingsrätt mot fyra av de Greenpeace aktivister som i juni genomförde en fredlig aktion mot oljeboven M/S Fagervik i Norrköpings hamn. De fyra aktivisterna kommer från Sverige, Finland, Storbritannien/Australien och Tyskland och är åtalade för grovt olaga intrång.

Efter häktningsförhandlingarna försattes två av aktivisterna på fri fot, en svensk kvinna och en finländsk man. Två kvinnliga aktivister, en 50-årig läkare från Storbritannien/Australien och en 26-årig student från Tyskland, fick sitta inlåsta i tio dygn med ytterst begränsade kontakter med omvärlden. Efter tio dygn hävdes häktningen, men kvinnorna försågs istället med reseförbud. Den behandling som de båda aktivisterna utsattes för saknar motstycke i Greenpeace historia i Europa och de båda aktivisterna har därför idag skickat en klagoskrift till den Europeiska Domstolen för mänskliga rättigheter. De menar att de utsatts för diskriminerade behandling på grund av att de inte nordiska medborgare.

– Aktivister har tagit det ansvar för Östersjön som våra politiker borde ha tagit för länge sedan. Vi är här idag för att vi ta ansvar för det vi gör och är beredda att ta vårt straff, vilket är mer än vad man kan säga om dem som dumpar olja i Östersjön. Däremot är den behandling som aktivisterna utsattes för helt oacceptabel, säger Stuart Thomson, kampanjansvarig Greenpeace.

Greenpeace genomförde aktionen mot oljeboven M/S Fagervik i Norrköpings hamn i början av juni. Fartyget ertappades när det släppte ut olja i Östersjön i februari 2001. Trots att tingsrätten i Norrköping ansåg det bevisat att fartyget släppt ut olja frikändes ägaren/kaptenen och maskinisten eftersom det inte kunde bevisas att utsläppet skett avsiktligt. Blockaden hävdes genom en polisinsats sedan fartygets ägare vägrat att träffa Greenpeace.

Plats: Tingshuset i Norrköping
Tid: kl. 09.00

Aktivisterna är: Petteri Pykäläinen (Finland), Liz Rickman (Storbritannien/Australien), Kristina Petersen (Tyskland) och Milo Dahlmann (Sverige
 

Taggar