Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Globala protester mot svenskt rättsövergrepp

Pressmeddelande - 12 juni, 2002
Sedan hovrätten idag klockan 15 beslutat att avslå Greenpeace överklagan av häktningen av två kvinnliga aktivister i Norrköping, protesterar Greenpeace-kontor över hela världen mot de svenska myndigheternas agerande. De två aktivisterna, en 50-årig läkare från Storbritannien och en 27-årig student från Tyskland, har suttit i isoleringscell i över en vecka i Norrköping. Detta efter en fredlig protest mot fartyget M/S Fagerviks oljedumpning i Östersjön.

Sedan tisdagen den 4 juni har de två kvinnorna suttit i isoleringscell under mycket enkla förhållanden och nekats att överlägga såväl med Greenpeace juridiska ombud som med sina ambassader. De får inte tillgång till radio, TV och tidningar och har endast fått träffa sina offentliga försvarare. Detta är något som aldrig tidigare inträffat i Europa i Greenpeace historia.

– Det är djupt upprörande att på detta grymma sätt sätta fredliga aktivister bakom lås och bom, säger Per Stenbeck, generalsekreterare Greenpeace Norden. Det är uppåtnervända världen när oljebovar går fria medan miljövänner som protesterar mot detta sitter fängslade.

Greenpeace-kontor runt om i världen skickar nu brev till svenska ambassader och konsulat med krav på att de två fängslade aktivisterna omgående släpps. Greenpeace uppmanar också sina drygt 57 000 “cyberaktivister” runtom i världen att skicka ett protestkort till justitie-minister Thomas Bodström för att uppmärksamma honom på de svenska myndigheternas hårda behandling av fredliga aktivister.

Fagervik ertappades av myndigheter i februari 2001 då hon släppte ut en stor mängd olja i Östersjön utanför Västervik. Vid rättegången i december frikändes ägaren, kaptenen och maskinisten ombord eftersom åklagaren inte kunde bevisa att utsläppet skett avsiktligt. Greenpeace kräver att M/S Fagervik tas ur trafik på Östersjön, eftersom fartyget utgör en risk för framtida oljedumpningar.

När tre Greenpeace aktivister för drygt två år sedan kvarhölls i häkte i Japan, efter en protest mot användning av PVC i barnleksaker, gick miljöminister Kjell Larsson ut och fördömde de japanska myndigheternas agerande.

– Nu agerar de svenska myndigheterna på samma sätt mot två Greenpeace aktivister i Sverige, något som vi aldrig trodde vi skulle behöva uppleva. Båda två mår mycket dåligt av den behandling som de utsatts för – en behandling som inte kan ses som annat än ett rättsövergrepp, avslutar Per Stenbeck.

Ännu har inget datum för rättegång fastställts.

Taggar