Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Globala tecken på klimatförändring kartlagda av Greenpeace

Pressmeddelande - 1 juni, 1994
Greenpeace lanserade idag "The Climate Timebomb" - en global katalog över extrema väderhändelser under de senaste tre åren. Informationen i katalogen som också inkluderar de senaste forskarrönen och befarade framtida följder av en klimatförändring har hämtats från över 500 internationella forskarrapporter och nyhetsartiklar. Kartläggningen i "The Climate Timebomb" visar att antalet extrema väderhändelser ökar dramatiskt - något som klimatforskare förutspått som karakteriska tecken på klimatförändringar orsakade av en global temperaturhöjning. Sammanställningen inkluderar översvämningar, torka, orkaner, stormar, skogsbränder, temperaturrekord, smältande glaciärer och spridning av insekter och sjukdomar.
-De som hävdar att de enorma koldioxidutsläppen i atmosfären från fossila bränslen inte haft någon märkbar effekt på klimatet borde försöka hitta en rimlig förklaring till varför den senaste 15-årsperioden varit den varmaste i historien sedan vi började föra väderstatistik - varför de arktiska isarna smälter och varför den trenden fortsätter, säger Mats Abrahamsson på Greenpeace Sverige.

För fyra år sedan varnade världens ledande klimatforskare i FN:s klimatpanel - IPCC - för att koldioxidutsläppen från fossila bränslen måste reduceras drastiskt för att förhindra en klimatförändring. Under de närmaste nio månaderna fram till klimatmötet i Berlin 1995 kommer närmare 200 nationer att besluta sig för vilka steg man ska ta för att förhindra en klimatförändring.

För två år sedan - under FN:s klimatkonferens undertecknade 167 nationer - däribland Sverige - klimatkonventionen där de förbinder sig att bekämpa klimatförändringen. Senast i augusti i år måste regeringen bestämma sig för hur de ska minska användingen av kol, gas och olja för att minska koldioxidutsläppen.