Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace aktivister fängslas i Sverige vilket aldrig inträffat förr i Europa

Pressmeddelande - 10 juni, 2002

När åklagaren i Norrköping anlände till sitt kontor på måndagmorgonen möttes han av Greenpeace aktivister iklädda blå-gula munkavlar och handbojor. Greenpeace kräver att de två aktivister, en 50-årig kvinnlig läkare från Australien och en 27-årig kvinnlig student från Tyskland, som suttit i arrest i en vecka efter en fredlig protest mot oljedumparen M/S Fagervik, omedelbart släpps fria. På plats finns också besättningen på Rainbow Warrior och Greenpeace Nordens generalsekreterare Per Stenbeck.

- Det är skamligt att svenska myndigheter behandlar Greenpeace aktivister på det här viset. Det har aldrig tidigare inträffat i något annat land i Europa, säger Per Stenbeck.

Sammanlagt sex aktivister har gripits av polisen och anhållits för grovt olaga intrång och en 26-årig svensk misstänks för sabotage. De två aktivisterna från Australien och Tyskland har suttit i arrest i sju dygn och det är osäkert om de släpps innan rättegång vilket kan dröja upp till en månad. Detta är ett bemötande som aldrig tidigare har inträffat i Europa i Greenpeace historia.

- Myndigheterna har lagt ner stora resurser på att stoppa Greenpeace istället för att stoppa de verkliga brottslingarna; fartygen och rederierna som smutsar ner Östersjön. Vi kom hit för att kräva bättre lagstiftning av politiker och större ansvar av branschen, och det är chockerande att de väljer att använda alla resurser för att stoppa oss istället, säger Stuart Thomson, kampanjledare på Greenpeace.

Den icke-våldsamma aktionen ägde rum förra tisdagen då 15 Greenpeace aktivister omringade M/S Fagervik och höll kvar fartyget i hamn och krävde att hon omedelbart tas ur trafik. Orsaken är att Fagervik i februari 2001 släppte ut 1000 liter olja i Östersjön. Vid en rättegång hösten 2001 slog tingsrätten fast att utsläppet kom från Fagervik men att kaptenen – som också äger fartyget – och maskinchefen inte kunde fällas eftersom det inte gick att bevisa att utsläppet var avsiktligt. Det är enligt lag förbjudet att släppa ut olja i Östersjön.

Samtidigt som med protesten utanför åklagarens kontor ägde rum anlände M/S Fagervik återigen till Norrköpings hamn. Greenpeace har under morgonen målat fartygets ena sida med texten ”Miljöbov” för att ännu en gång påpeka att fartyget har gjort sig skyldigt till ett brott och måste lämna Östersjön.

- När Fagervik gjorde sig skyldigt till ett utsläpp av olja hölls de ansvariga kvar ytterst kort tid innan de åter fick segla på Östersjön. Samtidigt spärrar man in utländska aktivister som kommit hit för att genomföra en fredlig protest och anklagar dem för grova brott, säger Stuart Thomson.

Taggar